Srbija bi se mogla naći kao domaćin narednog svjetskog klimatskog samita

Preporučujemo

Moldavija se već kandidovala za predsedavajuću samita UN-a o klimi sljedeće godine (COP29), a Srbija također razmišlja o tome da “baci svoj šešir u ring”, navode ljudi koji su upoznati sa ovim pitanjem i na osnovu dokumenta koji su vidjeli novinari Reutersa.

Prijedlozi ove dvije zemlje pokušaj su da se riješi geopolitički spor koji je ostavio COP29 bez domaćina.

- -

Razgovori o tome ko će preuzeti dužnost od sadašnjeg domaćina COP28 Ujedinjenih Arapskih Emirata nisu dali baš rezultata, a zemlje u regionu istočne Evrope, koje bi trebalo da budu domaćini godišnjeg samita UN-a, ne mogu se dogovoriti oko kandidata.

Moldavija se za sada dobrovoljno prijavila da predsjedava pregovorima, navodi se u pismu te zemlje drugim istočnoevropskim državama, prenosi Reuters.

“…Ministarstvo životne sredine Republike Moldavije … namjerava da zvanično podnese kandidaturu za predsjedavanje ovim veoma uticajnim događajem”, navodi se u pismu.

Izvori su također rekli za Reuters da Srbija razmatra da se kandiduje za održavanje COP29, ali još nije dala zvaničnu ponudu.

Ostaje da se vidi da li će neka od ovih zemalja dobiti regionalno odobrenje.

Prema smjernicama UN-a, predsjednik COP-a rotira između pet globalnih regija i na zemljama u tom regionu je da jednoglasno odluče između sebe ko će ga preuzeti.

Ukoliko bi se Srbija prijavila kao dobrovoljac, očekivalo se da će njena kandidatura dobiti podršku Rusije i njenog saveznika Bjelorusije, kažu diplomatski izvori.

Ako se ne postigne dogovor oko toga koja zemlja će predsjedavati narednim svjetskim klimatskim samitom, UAE će možda morati zadržati tu ulogu i drugu godinu zaredom, s obzirom da je ovogodišnji domaćin. Ako zemlje ne mogu izabrati novog domaćina, lokacija samita bi se također mogla vratiti u Njemačku, gdje je sjedište Sekretarijata UN-a za klimu.

“Imamo vrlo kratko vrijeme za bilo koju zemlju koja će biti domaćin… Jedna godina nije dovoljna”, izjavila je Gayane Gabrielyan, zamjenica ministra za životnu sredinu Jermenije.

Najnovije

SIPA uhapsila jednu osobu po potjernici Interpola

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Sarajevu u saradnji sa Službom za poslove...