- Advertisement -

Srbija između Lavrova i Scholza: Hoće li biti oborena s jedne stolice

Preporučujemo

Ta posjeta, ukoliko do nje dođe, sigurno će imati jako negativan odjek na Zapadu i nema nikakve sumnje da će se pritisak na Srbiju još više povećati

U trenutku kad se u razmaku od samo tri dana, za 7. i 10. juni, najavljuju posjete Beogradu – prvo šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, a potom i njemačkog kancelara Olafa Scholza, predsjednica Vlade poručuje da je Srbija izložena velikim pritiscima zbog neuvođenja sankcija Moskvi, ali da takvu poziciju ne mijenja.

 

Pritisak sa Zapada

 

Nekadašnji ambasador Srbije u Njemačkoj i Velikoj Britaniji Ognjen Pribićević za N1 kaže da Srbija ne može da odbije razgovor s Rusijom, ali da će se zbog posjete Lavrova pritisak sa Zapada još više povećati.

 

U toku su pripreme za atomski zdesna i momentalni atomski slijeva – hoće li Srbija biti oborena s jedne, od dvije stolice na kojima trenutno sjedi. U sve komplikovanijoj situaciji, kada Brisel dovršava šesti, najteži, paket sankcija Moskvi, premijerka osjeća, kako kaže, ogromne pritiske zbog pozicije Srbije.

 

– Da li je laka? Nije. Da li se borimo svaki dan da održimo takvu poziciju i argumentima se borimo za to? Da, apsolutno. Nadam se da razumiju našu poziciju ili da nas makar čuju i partneri iz Rusije, ali i naši partneri iz EU i SAD… Mi poziciju ne mijenjamo – poručila je premijerka Ana Brnabić.

 

Takav stav – neuvođenje sankcija Rusiji u skladu s međunarodnim pravom i nacionalnim interesom, istoga dana tumače svako na svoj način i premijerkine stranačke kolege iz vrha Srpske napredne stranke.

 

– Politika naše Vlade je punopravno članstvo u Evropskoj uniji i nemam ni trunku dileme da Srbija treba da uradi apsolutno sve da bi taj cilj bio ispunjen – poručila je članica Predsjedništva SNS-a Zorana Mihajlović.

 

– Nema dileme, kada bismo uveli sankcije, sva vrata na Zapadu bi nam bila otvorena. Ipak, postoji nešto što se zove moral i ponos – smatra Vladimir Đukanović, također član Predsjedništva SNS-a.

 

Njemačka u nikad većoj diplomatskoj ofanzivi

 

Dolazak Lavrova, za koga su, praktično, sva druga vrata u Evropi zatvorena, u Beograd, predstavljat će prvu posjetu jednog visokog ruskog zvaničnika Srbiji od izbijanja rata u Ukrajini.

 

– Mi razgovor s Rusijom ne možemo da odbijemo, jer je riječ o velikoj sili koja drži poziciju Srbije po pitanju Kosova u UN-u – ocjenjuje Pribićević.

 

Ali i Njemačka je u nikad većoj diplomatskoj ofanzivi na Zapadni Balkan. Nekadašnji ambasador u Berlinu i Londonu tumači i “drugu stranu” dolaska Lavrova.

 

– Ta posjeta, ukoliko do nje dođe, sigurno će imati jako negativan odjek na Zapadu i nema nikakve sumnje da će se pritisak na Srbiju još više povećati.

 

Oko toga ne treba imati nikakve dileme da će zahtjevi Njemačke biti upravo da bi negdje sebe opravdala i svoju politiku prema ratu u Ukrajini – objašnjava Pribićević.

 

Prije nego što saznamo šta će Lavrov reći 7., a šta Scholz 10. juna, poznato je da će srbijanski predsjednik, kako je sam najavio, vrlo brzo na telefonskoj vezi izgovoriti “spasiba na družbi”. Razgovor s Putinom vodit će se oko gasa i drugih pitanja.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...