Srbija: “Kišna godina” uticat će na povećanje cijena mlijeka

Preporučujemo

Na području Pešterske visoravni i općina u okruženje u prethodna tri mjeseca skoro svakog dana je padala kiša čime su otežani klimatski uslovi utjecali na poljoprivrednu proizvodnju, javlja Anadolu Agency (AA).

Poljoprivredni radovi su pomereni za skoro dva mjeseca i ne pamti se da je bilo godina kada je sezona košenja počela ovako kasno.

- -

Većina stočara sa tog područja je počela da prikuplja sijeno sredinom augusta, sa pojavom perioda bez kišnih padavina.

Sa košenjem i prikupljanjem sijena na Pešteri se inače, počinje sredinom juna, a ove godine se očekuje da će biti smanjen prinos i kvalitet sijena, kao osnovne stočne hrane. Slično je i sa žitaricama čije je prikupljanje sa njiva je tek počelo.

Prema procjenama Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela u Sjenici smanjenje popljoprovrednih prinosa ove godine će iznositi od 30 do 50 posto ali ono neće utjecati na smanjenje stočnog fonda.

Kako ističe direktor Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela u Sjenici Esad Hodžić samo na području sjeničke općine ima 80 hiljada kvadratnih hektara poljoprirednih povrišna od kojih je polovina pod pašnjacima i problem ovdašnjih poljoprivrednika je spremannje stočne hrane za zimu.

- -

“Poljoprovredni proizvođači se bore raznim sredstvima, kosit će se sigurno do sredine septembra i prikupljati letina i usevi. Ima dovoljno livada i poljoprirednih površina. Mora se uložiti više napora za pripremu stočne hrane što će se odraziti na cijenu poljoprivrednih proizvoda. Već je povećana cijena stoke za dvadeset posto i biće skuplja proizvodnja mlijeka zimi, u odnosu na prošlu godinu”, ističe Hodžić.

Prema njegovim riječima zbog nedostatka stočne hrane očekuje se da mlijeko i mliječni proizvodi tokom zime poskupe za trideset posto.

Hodžić navodi i da je bez obzira na aktuelne vremenske prilike stočni fond na području Senice i Pešteri sačuvan i ima oko 28 hiljada grla goveda, a sjenička i tutinska općina broje oko 60 hiljada ovaca.

“Uprkos teško i kičnoj godini poljoprivredni proizvođači se bore da opstanu da tržištu i budu konkurentni na domaćem i stranom tržištu. Postoji ogroman potencijal za poljoprivrednu proizvodnju ali i tržište”, ističe on i podvlači da su očekivanja da poljoprivreda uzme sve više mjesta u cjelokupnoj ekonomiji ovog područja.

Hodžić podsjeća da je Pešter tradicionalno stočarski kraj u kojem su živjele porodice sa više članova i da bez obzira što značaja broj ljudi odlazi na zapad, za Bosnu i Hrevegovinu ili neko drugo mjesto, tradicija je da najmlađi sin ostane da živi na selu i tu zasnuje porodicu i nastavi da se bavi stočarstvom.

“Budućnost Peštera je u stočarstvu”, rekao je Hodžić.

Regionalni centar za razvoj poljoprivrede i sela u Sjenici je otvoren i u svom sastavu ima laboratoriju za kontrolu kvaliteta mlijeka, mliječnih proizvoda, mesa i mesnih prerađevina. U akreditovanoj laboratitiji centra koji je otvoren uz podršku Evropske unije i općina Novi Pazar Tutin i Sjenica svakodnevno se vrši kontrola kvaliteta mlijeka, sira i pavlake.

Regionalni centar za razvoj poljoprivrede i sela u Sjenici osnovan je 2011. godine i u svom sastavu ima obrazovno – konsultanski sektor sa Departmanom za biotehničke nauke Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP).

Sa tehnološkim sektorom, sa poljoprirednim mašinama Centar pruža usluge poljoprivrednicima i predstavlja resursni centar za prehrambenu industriju koji nudi kombinovane laboratorijske, tehničke, edukativne, savetodavne usluge i usluge razvoja poslovanja.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...