Srbija nabavila ruske helikoptere Mi-35M

Preporučujemo

Helikopteri Mi-35M, ruskog proizvođača “Rostvertol” iz Rostova na Donu, prvi put ušli su u naoružanje Vojske Srbije, saopšilo je danas Ministarstvo odbrane i ocijenilo da “ovi helikopteri u svojoj klasi važe za jedne od najboljih jurišnih helikoptera na svijetu, namijenjeni za izvršavanje borbenih zadataka u svim vremenskim i meteo uslovima”.

Osnovna namjena helikoptera Mi-35M je izvođenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji, u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snagama kopnene vojske, što podrazumijeva protivoklopnu borbu i uništenje neprijateljske žive sile, prenosi FoNet u petak.

- -

Kako se ističe, helikopter može izvoditi i dejstva i po ciljevima u vazdušnom prostoru, obavljati vazdušni transport ljudstva i tereta, izviđačke i patrolne zadatke, kao i desantiranje timova.

Zbog velike vatrene moći i snažnog oklopa, helikoptere Mi-35 na zapadu zovu “leteći tenkovi”, a u Rusiji “krokodili”.

Srbija je često na meti kritika u regiji zbog naoružavanja. Bivši premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je krajem prošle godine da se Srbija trajno naoružava vojnom opremom iz Rusije i Kine, što je, kako je rekao, direktna prijetnja Kosovu.

“Stalno naoružavanje Srbije vojnom opremom iz Rusije i Kine [panciri, sistemi protivzračne odbrane, bespilotne letjelice itd.] direktna je prijetnja Kosovu, krhkom miru u regiji i euroatlantskoj perspektivi”, rekao je Haradinaj.

- -

“Srbija mora zaustaviti ovo ludilo prije nego što bude kasno.”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da “Srbija drastično ojačava vojne kapacitete iako je mala zemlja”.

“Nedovoljno smo jaki, ali smo jači nego što smo bili”, rekao je Vučić.

Jednom drugom prilikom, tokom gostovanja na Radioteleviziji Srbije u novembru prošle godine srbijanski predsjednik je rekao kako ta zemlja nabavlja isključivo defanzivno naoružanje, te da nema namjeru nikoga da napada.

“Srbija se naoružava zato što je Srbija slobodna zemlja. Mala zemlja sa svih strana okružena državama koje su članice NATO-a sa kojima želimo dobre odnose. Ali nećemo da budemo Bambi kojeg će da progutaju”, rekao je Vučić.

Prema nekim procjenama, Srbija u vojnu i policijsku opremu ulaže tri i po puta više od zemalja srednje i istočne Evrope.

Oklopno vozila ‘Miloš’

Ministarstvo odbrane Srbije saopćilo je također u četvrtak da uvodi višenamjensko oklopno borbeno vozila “Miloš”, proizvod domaćeg porijekla, što će značajno biti unaprijeđene operativne sposobnosti Vojske Srbije.

Kako su naveli iz Ministarstva, pripadnici Vojske Srbije imali su priliku da na poligonima spoznaju performanse ovog borbenog vozila koje je prošlo ispitivanja.

Vozilo “Miloš”, čiji je nosilac razvoja i proizvodnje Jugoimport – SDPR, može se koristiti za patrolu i izviđanje, kao komandno ili sanitetsko vozilo, zatim za protivgerilsku, protivterorističku i protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija i za prijevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, naveli sui z Ministarstva odbrane Srbije, prenio je Tanjug.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...