Srbija: Od virusa Zapadnog Nila umrlo 25 osoba

Preporučujemo

U Srbiji je do sada od virusa Zapadnog Nila umrlo 25 osoba, a registrovana su 262 slučaja zaraze, saopštio je danas Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako se navodi u saopštenju, broj umrlih osoba je zaključno sa 4. septembrom.

Najviše slučajeva groznice Zapadnog Nila registrovano je na području Beograda (126), u Južnobačkom okrugu (46), Južnobanatskom (38), Podunavskom (14), Braničevskom (osam), Zapadnobačkom, Sremskom i Kolubarskom po šest, Sjevernobanatskom (pet), Srednjebanatskom (četiri), a u Mačvanskom, Zlatiborskom i u Raškom okrugu po jedan.

U zemljama EU do sada su zaraženi groznicom Zapadnog Nila registrovani u Grčkoj, Italiji, Mađarskoj i Rumuniji i to od ukupno 798 slučajeva, najviše oboljelih je u Italiji  i to 327, u Grčkoj je oboljelo 168, Mađarskoj 134.

U tim zemljama do sada je umrlo 44 osobe i to u Grčkoj 18, Italiji 13 i Rumuniji 12 osoba.

Groznicu Zapadnog Nila ubodom prenose komarci, a to virusno oboljenje je sezonskog katraktera. Javlja se tokom leta, a prvi pacijenti uglavnom se registruju u drugoj polovini jula, dok je najviše oboljelih obično u avgustu.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...