Srbija: Vlada ograničila visinu cijena osnovnih životnih namirnica

preporučujemo

Vlada Srbije donijela je danas odluku da ograniči visinu cijena osnovnih životnih namirnica.

Tom odlukom propisano je da cijene šećera kristal, brašna tip T-400, suncokretovog ulja, svinjskog buta i mlijeka sa 2,8 procenata mliječne masti ne prelaze nivo cijena koje su važile 15. novembra, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Odluka će biti primjenjivana 60 dana, a njom je predviđeno da proizvođači ove proizvode ne smiju isporučivati u količinama manjim od prosječnih u posljednjih 12 mjeseci.

Za kršenje ovih odredaba predviđene su novčane kazne od 100.000 dinara (oko 850 evra) do 2.000.000 dinara (oko 17.000 evra), kao i zabrana obavljanja delatnosti u trajanju od šest mjeseci do jedne godine, upozorili su iz Vlade.

Kako se dodaje u saopštenju ograničenje cijena utvrđeno je da bi se otklonile štetne posljedice i sprečili poremećaji na tržištu i neće se odnositi na snižene cijene (rasprodaje, sezonska sniženja ili akcijske prodaje) ukoliko su bila na snazi 15. novembra 2021. godine, već na redovne, odnosno cijene prije sniženja, prenosi RTS.

Odlukom, koja će biti primenjivana u trajanju od 60 dana, predviđeno je da proizvođači ove proizvode ne smiju isporučivati u količinama manjim od prosječnih u posljednjih 12 mjeseci.

“Imajući u vidu drastično poskupljenje na berzama električne energije u posljednjih nekoliko mjeseci, Vlada Srbije donijela je Zaključak o cijeni električne energije za rezervno snabdijevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdijevanje nakon 1. decembra 2021. godine”, navodi se u saopštenju.

Ovim aktom utvrđuje se cijena električne energije za preduzeća koja bi zaključila ugovore o rezervnom snabdijevanju, a koja bi omogućila njihovo dalje poslovanje i stvaranje klime za očuvanje povoljnog privrednog ambijenta u Republici Srbiji.

Utvrđena cijena električne energije, kako se navodi, biće primjenjivana do stabilizovanja situacije na referentnoj berzi.

U cilju sprečavanja posljedica koje koje bi uvećana cijena električne energije imala na ukupno tržište u Republici Srbiji, Vlada je donijela Zaključak o regulisanju međusobnih prava i obaveza između javnog preduzeća “Elektroprivreda Srbije” Beograd i kupaca električne energije na komercijalnom tržištu, kojim se svim kupcima kojima ističe ugovor 30. novembra 2021. godine omogućava produženje važenja tog ugovora do 31. decembra 2021. godine.

Na ovaj način oni bi zadržali ugovorne uslove koje su imali do sada, u prvom redu cijenu električne energije, u periodu od dodatnih 30 dana.

Za grupu kupaca koja je sa “Elektroprivredom Srbije” zaključila ugovore o snabdijevanju električnom energijom koji stupaju na snagu 1. decembra 2021. godine, odloženom primjenom omogućava se isti tretman kao i kupcima koji su obuhvaćeni prethodnom odlukom, i uz njihovu saglasnost primjena će se odložiti za 1. januar 2022. godine, navodi se u saopštenju.

 

 

Najnovije

Mioković “potopio” Dodika: Ima obraza tražiti da se kažnjavaju oni koji Srbe nazivaju genocidnim, a na dnevnoj bazi vrijeđa Bošnjake

Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac i neko ko svakodnevno komentariše aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji, večeras se na...