Srebrenica: Obilježena godišnjica prve kolektivne dženaze i ukopa žrtava genocida

Preporučujemo

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju u Potočarima, obilježena je godišnjica prve kolektivne dženaze i ukopa ubijenih Bošnjaka s područja Srebrenice.

Na spomen-obilježje cvijeće su položili i počast žrtvama odali predstavnici Memorijalnog centra Potočari, Srebreničke majke, udruženja preživjelih žrtava genocida, učenici srednjih škola iz Sarajeva, predstavnici Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog, te brojni građani Bosne i Hercegovine.

- -

– Najveću snagu koju mi crpimo su naše majke. One su tu, njihova snaga je neprikosnovena, njihovi životi su jako teški životi. One se bore ne samo za svoje sinove, nego i za našu djecu koja će se rađati. Naša obaveza prema njima je velika. Majka Srebrenice je druga majka svakom našem djetetu – kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica, Damir-ef. Peštalić.

Od 2003. godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, obavljena je 21 kolektivna dženaza.

– Mi simbolično svake godine obilježimo datume koji su veoma važni za preživjele. 19 je godina od prve kolektivne dženaze i mi danas tragamo za još 1200 osoba koje su ubijene u genocidu u Srebrenici – istakla je Almasa Salihović, glasnogovornik Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Šefket Hafizović kazao je da je ovo mjesto koje je 1995. godine trebalo biti mjesto nade i života, a umjesto toga ovo mjesto je postalo sabirni centar u kojem su srebreničke majke posljednji put vidjele svoje muževe, sinove.

- -

– Ovo je mjesto stradanja, ali i ponosa, prkosa i nade, kao i istine koja je jako bolna. Mi ćemo vas stalno podsjećati na Srebrenicu – poručio je Hafizović.

U genocidu u Srebrenici 11. jula 1995. godine, snage Vojske RS i paravojne formacije iz Srbije, ubile su više od osam hiljada Bošnjaka.

U januaru 2007. godine Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostorima bivše Jugoslavije, djelovanje Vojske RS u Srebrenici okarakterisao je genocidom.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...