Srebrenica: Uručeni traktori poljoprivrednim udruženjima

Preporučujemo

U sklopu projekta “Pilot akcija za ruralni razvoj i revitalizaciju teritorije Bosne i Hercegovine – Faza III“, koji je promovisan od “Agenzia Italiana per la Cooperazione allo Sviluppo“ (AICS) i koji se provodi u saradnji sa opštinom Srebrenica danas su u Srebrenici uručena tri traktora udruženjima OPZ “Drina plod” Srebrenica, Udruženje za razvoj poljoprivrede “Srednje Podrinje” Skelani i UG “Drina” Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukupna vrijednost ovog projekta je 56.000 eura.

- -

Marko Spada, predstavnik “Agenzia Italiana per la Cooperazione allo Sviluppo“ (AICS), kaže da će i u narednom periodu biti nastavljena saradnja sa opštinom Srebrenica.

“Imamo pozitivno iskustvo i saradnju sa opštinom Srebrenica. Drago nam je da smo u prilici da doniramo tri traktora. Izabrani su korisnici koji su iz kategorije povratnika. Naš cilj je da pomognemo. Ovim činom danas naša saradnja neće bizi završena nego će biti nastavljena u budućnosti”, rekao je Spada.

Nermin Alivuković, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, istakao je da će ova donacija mnogo značiti za razvoj poljoprivrede na području Srebrenice.

“Zahvalio bi se donatorima. Ovo je nastavak kontinuirane saradnje. Svakako da je ovo jedan novi vid saradnje između opštine Srebrenica i italijanske kooperacije obzirom da se po prvi puta radi o projektu koji je uključio udruženja. Kroz zemljoradničke zadruge će biti obuhvaćen veći broj korisnika. To će dovesti do poboljšanja općeg stanja poljoprivrede na našoj opštini”, rekao je Alivuković.

- -

Nedeljko Ivanović, predstavnik Udruženja za razvoj poljoprivrede “Srednje Podrinje” Skelani, kaže da će im traktor mnogo značiti.

“Vočarski traktor će nam mnogo značiti. Ovo je pravi primjer kako na pravo mjesto dolazi jedan prozivod kao što je ovaj traktor. Za ove naše brdske uslove ovo je idealna donacija”, rekao je Ivanović.

Mirnes Zahirović, predstavnik OPZ “Drinaplod“, kaže da će ova poljoprivredna zadruga sa traktorom unaprijediti svoj rad.

“Drinapolod je zadruga koja je počela s radom prije godinu i pol. Ovaj traktor je idealna prilika da obavi dobar posao na zasadima, ali i pomogne našim kooperantima kojih imamo više od stotinu”, kaže Zahirović.

Zulfo Salihović, u ime UG “Drina“, kaže da ovakvi projekti znače povratnicima.

“Ovaj traktor će biti od koristi. Mi imamo već dva traktora na terenu koji su u rukama povratnika. Ovo će biti doprinos u tom pravcu”, rekao je Salihović.

Najnovije

Ukrajinci gube sve više zapadnih tenkova, a nedostatak artiljerije ih tjera da se bore iz blizine

Boreći se za zaustavljanje ruskog napredovanja zapadno od ruševina Avdivke u istočnoj Ukrajini, 47. mehanizirana brigada ukrajinske vojske izgubila...