Srebrenik: Počela izgradnja zgrade sa 62 stana za raseljene porodice

Preporučujemo

U naselju Špionica u Srebreniku položen je kamen temeljac, čime su zvanično otpočeli radovi na izgradnji zgrade sa 62 stana za raseljene osobe, odnosno korisnike kolektivnog centra u Srebreniku, prenosi Anadolu Agency.

Svečanom otvaranju radova prisustvovali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović, a riječ je o projektu, koji implementira federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, uz podršku Razvojne banke Vijeća Evrope, te u saradnji sa lokalnim zajednicama.

“Ostvarili smo značajne pomake u ovom mandatu na zatvaranju kolektivnih centara, odnosno na osiguranju stambenog zbrinjavanja raseljenih osoba iz tih centara. Pored uspostavljene finansijske konstrukcije CEB II projekta, te postavljenih standarda kroz saradnju sa Razvojnom bankom Vijeća Evrope, mislim da je ovdje najvažniji aspekt – upravo onaj ljudski, a to je pomoć onima kojima je to u ovom trenutku najpotrebnije”, kazao je ministar Ramić.

On je kazao da je današnji događaj korak ka sveukupnom cilju projekta zatvaranja kolektivnih centara – CEB II – izgradnji 810 novih stambenih jedinica na području Tuzlanskog kantona.

„Ukupna ulaganja kroz projekat – CEB II za Tuzlanski kanton iznose oko 60 miliona KM, a dodatno učešće lokalnih vlasti, kroz osiguranje dokumentacije, zemljišta i infrastrukture, iznosi oko 16,5 miliona. Ovo su ulaganja koja idu za stambenu infrastrukturu koja dolaze pored naših redovnih budžetskih ulaganja. Tuzlanski kanton je bio veliko utočište izbjeglicama, tokom agresije i važno je bilo da dobije ovu vrstu podrške“, kazao je Ramić, saopćeno je iz Ministarstva raseljenih osoba i zibjeglica FBiH.

Načelnik Srebrenika Nihad Omerović je istakao posvećene napore lokalnih vlasti na osiguranju zemljišta, potrebne dokumentacije i priključaka na komunalnu infrastrukturu, te u ime građana Srebrenika i lokalne zajednice uputio izraze zahvalnosti federalnom Ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica i Razvojnoj banci Vijeća Evrope.

“Općina Srebrenik je bila utočište za više 14.000 raseljenih osoba, zato je rješavanje pitanja kolektivnih centara ovdje od posebne važnosti. Izgradnja ove zgrade riješit će zbrinjavanje 62 raseljene porodice, i to upravo zahvaljujući dobroj saradnji općine sa federalnim Ministarstvom i podršci Razvoje banke Vijeća Evrope”, kazao je Omerović.

U okviru projekta CEB II bit će izgrađeno 58 stambenih zgrada u 28 općina i gradova Federacije BiH. CEB II je projekat u vrijednosti od oko 120 miliona KM za BiH, koji se finansira kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope, uz učešće institucija BiH.

Najnovije

Američki ambasador savjetuje bh. građane: Kako reagovati ukoliko uočite nepravilnosti u izbornom procesu?

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy poručio je tokom posjete biračkog mjesta u Srednjoj školi "28. juni"...