Srna-Bajramović o vrijeđanju Kojovića: Nikada neću prihvatiti da se iz Sarajeva šalje bilo kakva druga poruka osim da smo kosmopolitski grad

Preporučujemo

Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, daje punu podršku svom zastupničkom kolegi Predragu Kojoviću, koji je nedavno verbalno napadnut u ovoj Skupštini, zbog inicijative da se van snage stavi odluka o preimenovanju Osnovne škole Dobroševići u O.Š. Mustafa Busuladžić.

“Nije prvi put da se SDA nacionalisti, potpomognuti svojim satelitima, obračunavaju sa političkim neistomišljenicima demonizirajući ih na osnovu imena. Ponovo se to desilo Predragu Kojoviću, zbog čega je i reagovao u Skupštini Kantona Sarajevo”, kaže ona.

- -

“Nedopustiva je šutnja društva, civilnog sektora i nadležnih institucija na takve izljeve fašizma koje smo imali priliku čuti taj dan. Istina je da taj fašistički folklor prirodno pripada imenu Busuladžića, ali vjerujem kako isti ne pripada instituciji Skupštine, niti većini građana KS. Ponašanje koje sebi dozvoljavaju poslanici pojedinih stranaka, braneći dokazanog fašistu Busuladžića od čovjeka koji nije posustao u borbi za istinu u najtežim vremenima, za BiH je, prije svega, društveno štetno, ljudski degutantno, a politički potpuno promašeno. Služeći se neistinama o Kojovićevom nepodržavanju Rezolucije o Srebrenici, ovi poslanici su pokazali da im nije problem koristiti Srebrenicu u manipulativne svrhe”, navodi se.

“Nikada neću prihvatiti, a vjerujem da isto smatra i velika većina građana, da se iz Sarajeva šalje bilo kakva druga poruka osim da smo otvoreni i kosmopolitski grad. Sarajevo je dovoljno veliko za sve religije, za sve nacije i multietičnu supstancu, koja je na kraju i utkana u temeljima naše države u cilju promocije društva zajedničkih vrijednosti. Izražavam punu podrška kolegi iz Naše stranke, Predragu Kojoviću, i pozivam sve da se tome pridruže, protiv nacionalizma koji ne preza od najpodlijih diskvalifikacija i napada na dokazani integritet kolege Kojovića“, rekla je Srna-Bajramović.

Podsjetimo, na nedavno održanoj SKupštini KS, pojedini zastupnici su Kojovića uvrijedili na nacionalnoj osnovi, u toku rasprave o imenu škole “Mustafa Busuladžić”.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...