SRPSKI NACIONALIZAM: Bošnjaki učenici u Liplju ne idu u školu, na sastanak s roditeljima nadležni iz RS-a nisu došli

preporučujemo

 

Učenici bošnjačke nacionalnosti koji pohađaju Osnovnu školu “Sveti Sava”, područna škola u Liplju, ni danas nisu u školskim klupama, a nakon što su ranije roditelji uočili da je u matičnim školskim knjigama upisan “jezik bošnjačkog naroda”, umjesto Bosanski jezik i književnost.

 

Za danas najavljeni sastanak roditelja, direktora OŠ “Sveti Sava” i predstavnika Ministarstva prosvjete RS-a nije održan.

 

– Iz Ministarstva prosvjete RS-a se niko nije pojavio, ni direktor škole. Djeca ne idu danas i neće ići ni narednih dana u školu, dok se pitanje jezika ne završi. Sutra nam dolaze predstavnici OSCE-a i nadamo se njihovoj pomoći – izjavio je za Fenu jedan od predstavnika roditelja Muharem Sinanović.

 

Jedna od opcija mještana Liplja jeste da njihova djeca budu upisana u prvu osnovnu školu u Federaciji BiH, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

 

Iz Osnovne škole “Sveti Sava” nisu komentarisali navedenu situaciju.

 

– Nemam neke konkretne informacije na tu temu. U neformalnom razgovoru sa direktorom osnovne škole, rekao mi je da on ne može ništa pomoći po tome pitanju jer odluka je donesena na nivou entiteta i oni je samo poštuju. To pitanje je potrebno rješavati upravo na tome nivou – izjavio je predsjednik Skupštine Grada Zvornik Mensur Selimović.

 

Međutim, to nije istina. Ovo je iživljavanje Vlade RS koje traje već decenijama i koja pokazuje sav šovinizam i nacionalizam srpske vlasti prema Bošnjacima RS-a čime im ponovo daju do znanja da su građani drugog reda bez osnovnih ljudskih prava.

 

 

 

 

Najnovije

BiH protiv Rusije lovi evropsko zlato, osiguran prijenos

Reprezentacija Bosne i Hercegovine danas igra finale Evropskog prvenstva koje se održava u Turskoj. Zlatni ljiljani odmjerit će snage sa...