“Srpski tok” gradiće gasovod iz Turske

Preporučujemo

Preduzeće “Južni tok” koje je bilo formirano zbog projekta istoimenog gasovoda kroz Srbiju, uskoro će biti preimenovano u “srpski tok” i sa novim imenom gradiće trasu za gas od Bugarske do Srbije, piše “Blic”.

Izvor lista navodi da su preimenovanje kompanije, kao i njeni novi zadaci, dogovoreni između državnog rukovodstva Srbije i Rusije.

- -

Sagovornik lista napominje da će i ruski “Gasprom” izdvojiti određena sredstva za podršku firme “srpski tok”, a procjene su da bi gasovod kroz Srbiju koštao nešto više od sto miliona eura.

List navodi da će se zbog ovakvih planova preduzeće “Srbijagas” zadužiti kratkoročnim kreditom od 15 miliona eura, a taj novac je namijenjen za dodatno uvećanje kapitala.

Tako će umjesto gašenja kompanije, koja je fomirana 2011. godine zajedno sa ruskim “Gaspromom” zbog izgradnje “južnog toka”, ona biti finansijski osnažena i ponovo aktivirana, prenose Nezavisne novine.

Drugim riječima, “srpski tok” će se pojaviti u svojstvu glavnog izvođača radova druge trase gasovoda “Turskog toka”, odakle bi od 2019. godine trebalo da se Srbija snabdijeva gasom.

- -

Iz srpskog čvorišta gas koji prolazi ispod Crnog mora će se isporučivati i za druge zemlje jugoistočne Evrope, jer ukrajinska trasa više neće biti u funckiji.

Iz “Srbijagasa” nisu željeli zvanično da komentarišu saznanja “Blica”, dok stručnjaci tvrde da je dobro što se pokreću aktivnosti kako bi se izgradio alternativni gasovod.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...