SSSBiH podržao Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo

Preporučujemo

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine dao je punu podršku legitimnim zahtjevima kolega i kolegica iz Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo koji su bili primorani organizovati štrajk kako bi došli do njihovog ispunjenja.

Navode da su mjesecima pokušavali ubijediti Vladu Kantona Sarajevo i nadležno ministarstvo da za pregovaračkim stolom trebaju doći do dogovora oko kolektivnog ugovora, ali, nažalost, nisu naišli na razumijevanje.

Iz SSSBiH ističu da je to razlog zašto su od danas u štrajku i koriste tu vrstu oruđa radničke i sindikalne borbe za osiguravanje poštivanja njihovih prava, potpisivanje kolektivnog ugovora i definiranje  primanja dovoljnih za dostojanstven život i sigurnih i kvalitetnih uslova rada.

Također, tvrde da je današnji štrajk kolegica i kolega iz Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo posljednji u nizu pokazatelj da kod predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u Kantonu Sarajevo, ali i cijeloj Federaciji BiH, ne postoji spremnost da sindikat bude prihvaćen kao ravnopravan socijalni partner, čiji prijedlozi i sugestije nisu usmjerene protiv bilo koga, već isključivo ka poboljšanju položaja onih koje sindikat predstavlja.

– Posebno zabrinjava to što je ovaj štrajk morao biti organizovan u vrijeme kada se i tako suočavamo sa masovnim odlaskom ljudi zaposlenih u zdravstvu. Postavlja se pitanje kako Vlada KS i nadležno ministarstvo planiraju zadržati kadar u našoj zemlji, u ovom slučaju u Kantonu Sarajevo, ako nisu spremni pregovarati sa Sindikatom niti potpisati Kolektivni ugovor kojim će se zaštiti prava radnika u oblasti zdravstva – saopćeno je iz SSSBiH.

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...