St. Pierre u Hatayu: Hiljade turista posjećuje prvu crkvu-pećinu u svijetu

Preporučujemo

St. Pierre, prva crkva-pećina u svijetu, nalazi se u Hatayu na jugu Turske i ima važnu ulogu u vjerskom turizmu na tom području, piše Anadolu Agency (AA).

Nakon što je uvrštena na Privremenu listu svjetske baštine UNESCO-a, urađena je i restauracija i uređenje okoliša prve crkve u pećini.

- -

Prostire se na površini od 10.000 metara kvadratnih, a čine je staze za hodanje, površine za sjedenje, parking i kafeterija.

Crkva je nastala ’30-ih godina poslije Krista na način da su se na tom mjestu tajno sastajali oni koji vjeruju u Isusa Krista. Uklesana je u pećinu u dužini od 13 metara, i širine od 9,5.

Nakon 1963. godine, svakog 29. juna, u ovu crkvu dolaze hodočasnici iz svih dijelova svijeta.

Direktor Ureda za kulturu i turizam Husnu Isikgor izjavio je za AA da je crkva posebno mjesto u Hatayju u kojem ljudi različitih vjera žive u bratstvu, miru i blagostanju.

- -

Istakao je da crkvu svake godine posjete hiljade domaćih i stranih turista. Rade na tome, kako je kazao Isikgor, da se crkva, koja je 2011. uvrštena na Privremenu listu UNESCO-a, uvrsti na stalnu.

“Crkva St. Pierre je jedan od najvažnijih spomenika. Cilj nam je da bude uvrštena na listu svjetske baštine UNESCO-a”, rekao je Isikgor.

Giray Esen sa suprugom je došao u posjetu crkvi koja ima svoju historiju. Smatra da svako mjesto u Turskoj je posebno na svoj način.

Najnovije

Ademović se požalio na vrućinu: U parlamentu ne rade klima uređaji

Da i političari "muku muče" s vrućinama na radnom mjestu potvrđeno je i na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda...