St. Pierre u Hatayu: Hiljade turista posjećuje prvu crkvu-pećinu u svijetu

Preporučujemo

St. Pierre, prva crkva-pećina u svijetu, nalazi se u Hatayu na jugu Turske i ima važnu ulogu u vjerskom turizmu na tom području, piše Anadolu Agency (AA).

Nakon što je uvrštena na Privremenu listu svjetske baštine UNESCO-a, urađena je i restauracija i uređenje okoliša prve crkve u pećini.

Prostire se na površini od 10.000 metara kvadratnih, a čine je staze za hodanje, površine za sjedenje, parking i kafeterija.

Crkva je nastala ’30-ih godina poslije Krista na način da su se na tom mjestu tajno sastajali oni koji vjeruju u Isusa Krista. Uklesana je u pećinu u dužini od 13 metara, i širine od 9,5.

Nakon 1963. godine, svakog 29. juna, u ovu crkvu dolaze hodočasnici iz svih dijelova svijeta.

Direktor Ureda za kulturu i turizam Husnu Isikgor izjavio je za AA da je crkva posebno mjesto u Hatayju u kojem ljudi različitih vjera žive u bratstvu, miru i blagostanju.

Istakao je da crkvu svake godine posjete hiljade domaćih i stranih turista. Rade na tome, kako je kazao Isikgor, da se crkva, koja je 2011. uvrštena na Privremenu listu UNESCO-a, uvrsti na stalnu.

“Crkva St. Pierre je jedan od najvažnijih spomenika. Cilj nam je da bude uvrštena na listu svjetske baštine UNESCO-a”, rekao je Isikgor.

Giray Esen sa suprugom je došao u posjetu crkvi koja ima svoju historiju. Smatra da svako mjesto u Turskoj je posebno na svoj način.

Najnovije

Lana Pudar se danas bori za prvu medalju na Evropskom prvenstvu za seniore

Lana Pudar, najbolja bosanskohercegovačka plivačica, danas će se boriti za medalju na Evropskom prvenstvu u Rimu u disciplini 100...