Šta američki State Department kaže o terorizmu u Bosni i Hercegovini

Preporučujemo

State Department, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, objavilo je izvjetšaj o terorizmu u svijetu za 2022. godinu.

U ovom opširnom dokumentu analizirano je stanje u Bosni i Hercegovini, što je sad posebno aktuelno s obzirom da zvaničnici entiteta RS uporno tvrde da se u našoj državai nalaze neke terorističke ćelije ISIL-a i Al-Kaide te da operiraju po paradžematima. Predsjednik SNSD-a i entiteta RS Milorad Dodik nedavno je izjavio da postoje podaci po kojima je 3.500 ‘spavača’ i da to cijeli svijet zna. No, to se ne spominje u izvještaju SAD koji je objavljen jučer.

- -

Evo šta Amerikanci, odnosno Ured za kontraterorizam, kaže o našoj dsržavi:

“Bosna i Hercegovina (BiH) ostala je kooperativni partner u borbi protiv terorizma, unatoč svojim ograničenim kapacitetima. BiH je od 2014. zabranila putovanje u inozemstvo radi učešća u borbama u stranim oružanim snagama. Više od 100 državljana BiH i dalje su u Iraku i Siriji.

BiH je nastavila biti partner u repatrijaciji FTF-a i članova njihovih porodica.

U decembru je Predsjedništvo ovlastilo Ministarstvo sigurnosti da koordinira repatrijaciju bh. državljana iz Sirije i Iraka, iako su kapaciteti BiH za poduzimanje takve operacije i dalje ograničeni.

U istragama kontraterorizma, unutarnje svađe nastavile su potkopavati efikasnu saradnju, iako su se Radna grupa za kontraterorizam pod vodstvom Ureda državnog tužiteljstva (UDT) i posebna Radna grupa za kontraterorizam nastavile sastajati.

Teroristički incidenti 2022.
Nije bilo prijavljenih terorističkih incidenata u BiH u 2022. godini.

Zakonodavstvo i sigurnost granica
Vijeće ministara (VM) u novembru je usvojilo dugo odgađanu Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma za razdoblje 2021/2026.

Dokument zahtijeva nekoliko međunarodnih organizacija i dio je procesa integracije zemlje u Evropsku uniju.

Strategija pokušava uspostaviti mehanizme na svim nivoima vlasti za prevenciju terorizma i ublažiti radikalizaciju u nasilje i nasilni ekstremizam.

Vijeće ministara usvojilo je plan Međusektorskog koordinacijskog tijela za repatrijaciju bh. državljana iz Sirije i Iraka koji predvodi Ministarstvo sigurnosti u augustu.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i dalje je vodeća jedinica za provođenje zakona koja obavlja poslove kontraterorizma. Međutim, loša suradnja s UDT-om ograničava njegovu efikasnost.

Iako je rukovodstvo SIPA-e dugo zagovaralo izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji kojima bi se stvorio odjel za kontraterorizam, birokratski nerad odgodio je taj proces.

BiH nema jasne smjernice koje reguliraju saradnju između tužitelja, organa za provođenje zakona i obavještajnih službi u istragama vezanim uz nacionalnu sigurnost.

UDT i SIPA nastavljaju s obukom koju pruža Program pomoći za borbu protiv terorizma. Radna grupa pod vodstvom UDT-a sastala se dvaput u 2022., a operativna radna grupa za kontraterorizam pod vodstvom organa za provođenje zakona sastala se sedam puta.

Saradnja u provedbi zakona na strateškom nivou trpi zbog sporova oko nadležnosti i birokratskih problema koji proizlaze iz složene strukture vlasti u BiH i politizacije osjetljivih pitanja krivičnog pravosuđa, kao što je terorizam.

Vijeće ministara je u novembru usvojilo novi Zakon o graničnoj kontroli, kojim se poboljšava regulatorni okvir o prikupljanju i korištenju prethodnih informacija o putnicima (API).

Vijeće ministara također je donijelo odluku o osnivanju međuagencijske radne grupe za API i Evidenciju imena putnika (PNR) za razvoj regulatornog okvira za prikupljanje i korištenje API-ja i PNR-a.

Uvođenje terminala Sistema sigurne usporedbe i procjene ličnih identifikacija (PISCES) na četiri aerodroma u BiH i dalje sporo napreduje i zahtijeva stalnu komunikaciju između vlada SAD i BiH kako bi se spriječilo nazadovanje.

Služba za poslove sa strancima nastavlja razmjenjivati informacije s međunarodnim partnerima o migrantima koji ulaze u BiH, a podrška Odjela za domovinsku sigurnost SAD osigurala je prijeko potrebnu obuku i proširila Program za biometrijsku identifikaciju (BITMAP) Graničnoj policiji BiH.

Suzbijanje finansiranja terorizma
BiH je članica MONEYVAL-a (Komitet stručnjaka za ocjenu mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma). Njegov Finansijsko-obavještajni odjel, član je Egmont grupe. U mamu je BiH procesuirala svoj prvi slučaj finansiranja terorizma, koji je završio oslobađajućom presudom.

Uprkos ishodu, slučaj je predstavljao prekretnicu za BiH u izgradnji njenih kapaciteta za borbu protiv finansiranja terorizma.

Suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu
Državni izbori u BiH 2022. godine izazvali su retoriku podjela među etnonacionalističkim političkim čelnicima zemlje, neviđenu otkako je proglašena nezavisnost početkom 1990-ih.

Glavne vjerske zajednice u BiH (katolička, islamska, židovska i pravoslavna) postigle su vrlo ograničen napredak kroz Međureligijsko vijeće u promicanju tolerancije i suprotstavljanju netrpeljivosti i nasilju usmjerenom na vjerske zajednice.

Međunarodni i lokalni akteri koji rade na suzbijanju radikalizacije uložili su značajne napore da se fokusiraju izvan islamskog terorizma kako bi uključili ekstremni etnonacionalizam i strani utjecaj, kao i domaće pokretače nasilnih ekstremističkih ideologija, ali vlasti BiH nisu usredotočene na grupe REMVE.

Međunarodna i regionalna saradnja
UDT nastavlja raditi sa SAD, regionalnim susjedima i državama članicama EU na istragama protiv terorizma.

BiH je članica ili država ulčesnika Ujedinjenih naroda, OSCE-a, Vijeća za regionalnu saradnju za Jugoistočnu Europu i Vijeća Evrope”.

Dakle, iako se bilježi tek ograničen napredak, uz izuzetak usvajanja nekih važnih dokumenata i unaprijeđenja saradnje sa međunarodnim partnerima, SAD nigdje ne navodi opasnost od postojanje bilo kakvih terorističkih jedinica.

Najnovije

BHRT zaprijetio RTV FBiH: Hoće li 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a

Menadžment BHRT-a danas je poslao opomenu da će 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a, rekao je...