Šta je Ivanić napisao Dodiku o vojnoj vježbi NATO-a na Manjači i osiromašenom uranijumu

Preporučujemo

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić odgovorio je danas na upit predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o vojnoj vježbi NATO-a na poligonu Manjača.

Pismo prenosimo u cjelosti:

Povodom Vašeg dopisa broj: 01-010-528/18, od 19.2.2018. godine, na temu izvođenja vojne vježbe NATO-a na poligonu Manjača u maju 2019. godine, želim da Vas informišem o meni poznatim činjenicama.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije dobilo službeno obavještenje od strane Ministarstva odbrane BiH u vezi sa navedenom vojnom vježbom, tako da sa žaljenjem moram da konstatujem da ne raspolažete tačnim informacijama po pitanju navodnog prisustva mojih saradnika i izaslanika sastanku navedenom u Vašem dopisu.

Takođe, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije ni razmatralo niti usvojilo Plan međunarodnih vojnih vježbi za 2019. godinu, tako da ova vježba bez usvajanja plana ne može biti održana.

Da bismo izbjegli svaku moguću nejasnoću, želim da Vam u dobroj namjeri proslijedim informacije dobijene od nadležnih iz Ministarstva odbrane BiH, a koje se odnose na pripreme za realizaciju M2M događaja – zajednička vježba OS BiH i Nacionalne garde Merilenda („Air Ground Integration Exercise 2019“). U Ministarstvu odbrane BiH za sada je na temu održavanja navedene vojne vježbe održan samo jedan pripremni sastanak, na kome su od strane predstavnika OS BiH iznesene određene primjedbe na prijedlog sadržaja vojne vježbe, a koje se, između ostalog, odnose i na mjesto održavanja vojne vježbe, upotrebu municije, aviona A 10 i drugih resursa. U slučaju da su Vam potrebne detaljnije informacije o iznesenim primjedbama, uvjeren sam da ih možete dobiti od Ministarstva odbrane BiH.

I sam, kao i nadležni iz Oružanih snaga BiH, smatram neprihvatljivom upotrebu municije sa osiromašenim uranijumom. Uvjeren sam da niti jedna institucija BiH to ne bi podržala. Takođe, sa naše strane ćemo nastojati da se za ovu vježbu dobiju saglasnosti civilnih struktura na čijoj teritoriji bude predviđeno održavanje navedene vojne vježbe.

U želji i dobroj namjeri da zadržimo i održimo kontinuitet u daljnjem informisanju, u svako doba smo Vam na raspolaganju.

 

Najnovije

Milanovićev čudni govor na Alki: Spominjao je “srpski svet”, Kur‘an, Ruse, Turke…

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u Sinju kako tradiciju koja potječe iz Alke trebamo tumačiti na umjeren način...