Šta je moderno u Japanu

Preporučujemo

Šta je to u dalekom Japanu da nas tako fascinira? Zemlja izlazećeg sunca je jednostavno – drugačija. Možda zbog toga što je, do prije 150 godina, Japan bio zatvorena zemlja, koja je njegovala i razvijala svoju kulturu neovisno od uticaja vanjskog svijeta. Ili zato što je to zemlja suptilnosti i kontradikcija.

Tu je stari Japan, sa svojim hramovima, ženama u kimonima i stoljećima starom ceremonijom čaja, uređivanja cvijeća i kaligrafijom. A opet, tu je i raznoliko bogatstvo modernog Japana, sa karaokama, centrima za igru i najnovijim tehnološkim dostignućama. Iako Japanci sve više prihvataju zapadne uticaje, oni uvijek nađu način da transformiraju ove strane elemente i učine ih svojim.

- -

Kako se Japan, naročito Tokyo, pripremaju da budu domaćin Ljetnjim olimpijskim igrama 2020., transformacija koja se dešava na ulica je sve primjetnija, sa mnogim radnjama i restoranima koji se trude pokazati strancima modernu interpretaciju rafinirane japanske kulture. I dok davno uspostavljeni običaji i dalje ostaju, “najmodernija nacija na svijetu”, kako često zovu Japan, ne odustaje od toga da bude predvodnik najnovijih tehnoloških dostignuća.

Od prodajnih automata za odjeću i cipele, do automatskih vrata koja se otvaraju u skladu sa vašim oblikom tijela, Japanci inkorporiraju tehnologiju u svakodnevni život. Nacija koja je svijetu dala Walkman, plavo LED svjetlo i bullet train (ultrabrzi voz) je izbirljivo tržište, svjesno vrijednosti koju proizvod ima na globalnom nivou nakon što ga prihvate Japanci.

Za razliku od zapadnih tržišta, za japanske potrošače, kvalitet, vrijednost i prepoznatljivost brenda drže prevagu nad povoljnijom cijenom. Ovo su četiri karakteristike koje se traže u proizvodu.

Ušteda na prostoru

- -

Japanci razmatraju sve opcije prije nego se odluče na kupovinu. Razlog za ovo je i hronični nedostatak prostora, koji naprosto tjera na ekonomisanje i proizvod za koji se odluče mora zaista biti vrijedna investicija.

Vođenje računa o troškovima

Istorija ekonomski nepovoljnih perioda je rezultirala kulturom strogog vođenja računa o troškovima i manjim prihodima. Potrošnja na TV, luksuznu robu i uljepšavanje doma je još uvijek visoka. Uz pažljiv odabir prilikom kupnje, i manje novca koji imaju na raspolaganju, Japanci će radije kupiti manje proizvoda, ali više kvalitete.

Posvećenost luksuzu

Zajedno sa željom za kvalitetom, ide i ona za luksuznim proizvodima. Japan je jedan od najvećih tržišta luksuznih proizvoda na svijetu i veoma lukrativno tržište za luksuzne brendove. Samo Louis Vuitton zaradi pola svoje globalne dobiti od svojih 60 trgovina u Japanu, a većina brandova ima posebna luksuzna izdanja za japansko tržište.

Fokus je na reputaciji

Čast i reputacija se veoma cijene u japanskoj kulturi, tako da ako brend ima obje te karakteristike, zagarantiran mu je uspjeh. Negativan publicitet ili etika proizvoda mogu veoma naštetiti reputaciji, jer mišljenje drugih se veoma cijeni u Japanu. U stvari, Japan je jedina zemlja gdje potrošači smatraju druge potrošače  pouzdanijim izvorom informacija nego stručnjake. Online verifikacija u Japanu je također veoma zastupljena, a pretraživači najpouzadaniji izvori informacija.

Ovo sve, naravno, ne znači da japanski potrošači neće iskoristiti sezonske rasprodaje ili online kupovinu. Japansko društvo je uvijek bilo među najzdravijim društvima, zahvaljujući kombinacije prehrane, načina života i genetike. Japanci troše puno na zdravlje, sport i rekreaciju. Oni su sve više svjesni svog zdravlja, i razvijenu ekološku svijest, koja je također važan faktor pri kupovini. Japanski potrošači će radije kupiti proizvode s niskim uticajem na okoliš, kao što su proizvodi smanjene potrošnje energije, koristit će ejološki svjestan ili „zeleni“ dizajn, ili preći na zdravije alternative, kao što je IQOS, elektronski uređaj za konzumiranje duhana.

Jedno je sigurno, drugo po veličini tržište luksuznih proizvoda možda jeste slično kao u zapadnim državama, ali sa jakim uticajima kulture, tradicije, ekonomskih, tehničkih i međuljudskih veza, karakterističnim za Japan.

(Index.ba)

 

 

 

Najnovije

Veliko nevrijeme praćeno ledom pogodilo Tuzlanski kanton, oštećena vozila, stambeni objekti…

Tuzlanski kanton u večernjim satima pogodilo je nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim udarima vjetra i gradom. Najteže su pogođeni Doboj Istok,...