Šta je otkriveno analizom nakon 800 miliona potrošenih doza vakcina: Čak 78% onih s nuspojavama bile su mlađe žene

preporučujemo

Kako se širom svijeta protiv Covida-19 vakciniše sve više građana – dosad je potrošeno više od 800 miliona doza – tako se sve više zna i o mogućim nuspojavama vakcina, piše Jutarnji.

Naime, očekivano je da svaka vakcina, kao i svaki lijek, ima neželjenih posljedica kod nekih osoba, ali poenta je da većina nema nikakvih problema, što garantuje i  da će korist od vakcinisanja biti značajno veća od moguće štete. S obzirom na to da su vakcine protiv korone nastale u manje od godinu dana, nije bilo vremena za dugotrajne klinička istraživanja u kojima bi se pojavile neke nuspojave.

Zato je važno pratiti događanja nakon što su se vakcinisali milioni s trenutno ukupno registrovanih 13 vakcina u svijetu, šta posljednja tri mjeseca čine regulatorna tijela koja analiziraju svaku prijavu nuspojava.

GROZNICA I UMOR

U analizama nuspojava svih vakcina koje imaju odobrenje za upotrebu u EU – a to su Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson – pokazalo se da je najčešće riječ o očekivanim reakcijama poput groznice, umora, povišene temperature, glavobolje, bolova u tijelu, mučnine, zimice i reakcije na mjestu uboda. Međutim, ima i onih specifičnih koje se više povezuju s nekim od spomenutih vakcina.

Primjerice, jedna od nuspojava može biti alergijska reakcija na sve odobrene vakcine, od blage poput osipa ili respiratornih problema do anafilaktičkog šoka koji se, prema CDC-ju, pojavljuje kod dvije do pet osoba na milion vakcinisanih što je manje od 0,001 posto.

Također je moguća alergijska reakcija na mRNA vakcine poput Pfizera i Moderne, a razlog je PEG, odnosno polietilen glikol, tvar u kojoj se nalazi osjetljiva molekula mRNA i omogućava joj da uđe u stanicu. Upravo je moguća alergijska reakcija na neki sastojak vakcine razlog što se nakon vakcinisanja građani moraju zadržati 15 do 20 minuta na mjestu gdje im je moguće pružiti medicinsku pomoć.

IMUNOLOŠKI ODGOVOR

Praćenje pacijenata vakcinisanih u Izraelu pokazalo je da je među onima koji su dobili Pfizerovu vakcinu bilo šest slučajeva reaktivacije herpes zostera kod pacijenata s autoimunim upalnim bolestima poput reumatoidnog artritisa, vaskulitisa i miozitisa.

Najveća se galama digla oko pojave venske tromboze i trombocitopenije nakon vakcinisanja AstraZenecom, i to pretežno kod mlađih žena. Naime, i istraživanja pokazuju da su nuspojave vakcina kod žena i inače značajno češće. Istraživanje američkog CDC-ja pokazalo je da je 78 posto nuspojava prijavljeno kod žena već u prvom mjesecu vakcinisanja protiv koronavirusa.

Drugo istraživanje je pokazalo da su od 16 osoba koje su imale anafilaktički šok nakon vakcinisanja, njih 15 bile žene. To je u skladu sa istraživanjem rađenim 2013. o vakcini protiv svinjske gripe, koja je pokazala da spolni hormoni čine razliku u osjetljivosti na vakcinu između muškaraca i žena.

Naime, estrogen potiče organizam na stvaranje više antitijela, što dovodi do većeg imunološkog odgovora, a onda i do burnijih reakcija.

Najnovije

Centralna svečanost povodom Lejletu-l-kadra sutra u Begovoj džamiji

Centralni program Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom mubarek noći Lejletu-l-kadr bit će održan sutra u...