ŠTA JE PLAN MILORADA DODIKA, DRAGANA ČOVIĆA I MIRE DŽAKULE: UIO BiH ne odustaje od plana kupovine zgrade Mileta Radišića

preporučujemo

Nevladin sektor upozorava na kriminalne radnje u svezi sa spornim objektom, od izgradnje do prodaje.

Iako je firma “Grand Trade” iz Banje Luke, čiji vlasnik je Mile Radišić, kum Milorada Dodika, Upravi za indirektno oporezivanje BiH ponudila poslovni prostor po cijeni koja je tri puta veća od planirane, od kupovine se ne odustaje.

Finansijska injekcija čeka se od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, do kraja mjeseca. U međuvremenu, nevladin sektor upozorava na kriminalne radnje u svezi sa spornim objektom, od izgradnje do prodaje.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH, iako nema dovoljno novca, ne odustaje od kupovine poslovnog objekta od kontroverznog banjalučkog biznismena Mileta Radišića. Cijena sa PDV-om doseže gotovo 100 miliona maraka. Upravi je na raspolaganju tri puta manje. Finansijska injekcija čeka se od Savjeta ministara, do kraja septembra.

To što je Mile Radišić jedini poslao ponudu je očekivano, jer je upravo ono čime raspolaže njegov “Grand Trade” u Ulici Vuka Karadžića u Banjaluci navedeno i u uslovima Uprave za indirektno oporezivanje. Precizno – da se objekat nalazi na udaljenosti koja nije veća od tri kilometra od centra grada, da ima 12 000 metara kvadratnih prostora, te parking i tehničke prostorije od 3.000 kvadrata.

“Postavlja se pitanje zašto je Upravi potrebno, ako je to regionalna Uprava koja radi i daleko od Banjaluke, da ima kancelarije u centru po izuzetno visokoj cijeni i da samo ta zgrada od Mileta Radišića ispunajva te uslove”, kazao je Siniša Vukelić urednik portala CAPITAL

Navodni dogovor na relaciji SNSD – HDZ da nakon istaka direktorskog mandata Mire Džakule u Upravi, bude zanemarena rotacija po principu nacionalnog ključa, a da poslovni objekat bude plaćen tri puta skuplje biznismenu bliskom entitetskoj vlasti u Banjaluci, svi odbacuju. Demantujući bilo kakve veze s Radišićem, Dodik objašnjava da su nezavisni građevinski eksperti iz Sarajeva i Tuzle utvrdili da je cijena predmetne zgrade ispod tržišne.

“Sad je problem da novac iz budžeta ide u Banjaluku, a ne bi bio problem da ide u Sarajevo ili Mostar. Zašto. Zato što je riječ o Mili? Čovjeka su nepravedno zatvorili”, istakao je Milorad Dodik za RTRS.

IZ NVO TI tvrde drugačije. Podsjećaju da su sumnjive i potencijalno nezakonite radnje, te masovno nezadovoljstvo građana vezani za sporni objekat, od njegove izgradnje do prodaje.

“To je ogroman kriminal koji se proteže godinama. Ali bojim se da su interesi visoki, bojim se da će biti zanemarene sve procedure i zaobiđeni zakoni, kao i do sada”, kazala je Ivana Korajlić iz Transparency Internationala.

Podsjetimo, ovo je četvrti put da UIO BiH pokušava trajno da riješi problem smještaja u Banjaluci. Od 2014. do kraja 2018. godine su raspisana tri javna oglasa za kupovinu poslovnog objekta, ali ponuda nije bilo.

Najnovije

Gradonačelnica Karić traži da se 9. novembar obilježava kao dan sjećanja na žrtve ubijene na Kazanima

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić zatražila je od Gradskog vijeća da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti i hitno...