Šta je sa ukidanjem “bijelog hljeba” u Parlamentu FBiH?

Preporučujemo

Federalni zastupnik Admir Čavalić (SBiH) još 2022. godine je zatražio ukidanje “bijelog hljeba” zastupnicima, međutim ova tačka do danas nije dospjela na dnevni red sjednice. U prošlom mandatu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Jasmin Duvnjak, tadašnji predsjednik Kluba Bošnjaka, kao ovlašteni predlagač, uputio je izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, a koje se odnose na ukidanje naknada plaća nakon prestanka fukcije.

Tačka o ukidanju “bijelog hljeba” nikada nije došla na dnevni red Doma naroda.

- -

Federalni parlamentarci koji po isteku mandata dokumentacijom dokažu da se ne mogu vratiti na svoje staro radno mjesto ili ne ispunjavaju uvjete za penziju, imaju pravo na “bijeli hljeb” u narednih godinu dana. A mjesečna plaća je u iznosu koji su imali u toku mandata, više hiljada KM.

– Zatražio sam ukidanje “bijelog hljeba” kroz izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH. Dobio sam odgovor Vlade Federacije BiH koja je tražila određene ispravke krajem prošle godine. Na bazi tog odgovora Vlade uradio sam ispravke i uputio izmjene zakona u parlamentarnu proceduru. Tražio sam dopunu dnevnog reda sjednice od 4. marta sa tačkom o ukidanju “bijelog hljeba”, ali kao što je poznato ona je prekinuta tako da nismo došli do glasanja da se to uvrsti kao tačka dnevnog reda, a što je sljedeći korak – govori Čavalić.

Dodaje kako se može vidjeti da se smanjuju zahtjevi za “bijelim hljebom” iz mandata u mandat.

– Pretpostavka je da ljudi imaju posao, a s druge strane vi se morate ciljano praviti da ste nezaposleni da biste godinu dana primali naknadu plaće. Sve manji broj parlamentaraca pribjegava tome – kaže Čavalić naglasivši kako je vrijeme da se ukine u Parlamentu FBiH.

- -

“Bijeli hljeb” je ukinut u Parlamentu BiH kao i većem broju kantona.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...