Šta se dešava u Hrvatskoj? Plenković u velikom problemu, mogući i prijevremeni izbori

Preporučujemo

Nakon što je uhapšen Darko Horvat, hrvatski ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine zbog zloupotrebe položaja, u aferi u kojoj je navodno bio uključen i potpredsjednik Vlade Hrvatske, premijer Andrej Plenković našao se pod pritiskom opozicije da raspiše prijevremene izbore.

Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (USKOK) sumnja kako je Horvat, od novembra 2018. do kraja decembra 2018., kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, dodijelio 2.6 miliona kuna bespovratnih sredstava privrednim subjektima za koje je bio lično zainteresovan, kao i onima za koje su to od njega neposredno ili posredstvom njegove pomoćnice Ane Mandac višekratno tražili.

To se odnosi na bivšeg ministra Tomislava Tolušića, državnog sekretara Ministarstva regionalnog razvoja Velimira Žunaca, direktorice uprave za potpomognuta područja Katice Mišković i potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, ali i na samu Mandac.

Ana Mandac bila je zadužena za provođenje programa pod nazivom “Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenima pripadnicima nacionalnih manjina za 2018. godinu”, bez okolišanja priznala je sve za što je USKOK tereti.

Direktna uključenost ministra i čak potpredjednika Vlade u korupcionu aferu izazvala je burne reakcije opozicije u Hrvatskoj, koja je pozvala na raspisivanje prijevremenih izbora. Sve je dodatno podgrijano umanjivanjem razmjera afere od Plenkovića koji je rekao da su u pitanju programi, “vrlo male vrijednosti”,

– Ti su programi bili ukupno oko 15 miliona kuna, znači mi govorimo o nekakvim dodjelama potpora, vjerojatno nekim manjim društvima, obrtima ili kome već, koji ne mogu biti nikako veliki. Ne vidim kakva je to hitnost i zbog čega se ministra nije moglo pozvati na razgovor – rekao je Plenković.

Nakon hapšenja tokom dana Plenković je smijenio ministra, uprkos tome što je prije nekoliko dana rekao da neće smijeniti nijednog ministra “taman da dube na trepavicama”.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u komentaru na hapšenje sad već bivšeg ministra Horvata rekao je da se Hrvatska može spasiti samo izborima.

– Danas je, nakon više od 20 godina, uhapšen član Vlade Hrvatske. Uhapšen je ministar koji obnaša dužnost zbog onoga što je napravio kao član Vlade. Ne bilo koji ministar, nego onaj koji nije napravio ništa da pomogne ljudima Zagreba i Banije da se obnove njihove kuće. Ministar koji je očito nečime zadužio Andreja Plenkovića da ga i dalje nakon svega drži u Vladi – rekao je Grbin.

Dodao je da “sada treba spasiti puno više, funkcionisanje države”, a to smatra mogućim jedino kroz izbore, istakavši da je doslovno pola Vlade u postupku zbog činjenja krivičnih djela.

Nezavisna saborska zastupnica iz Kluba zastupnika Mosta Marija Selak Raspudić izjavila da bi raspisivanje prijevremenih izbora bio jedini odgovoran politički potez s obzirom da je u aferu uključen ministar Horvat i potpredsjednik Vlade Milošević.

Navodno bi se USKOK-ova akcija mogla proširiti na još jednog Plenkovićevog pouzdanika i još bližeg suradnika od Horvata i Miloševića – Josipa Aladrovića.

Kako je objavio Telegram, on je povezan s nezakonitim zapošljavanjem u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, koji je vodio prije nego što je došao na funkciju ministra. Istražitelji su utvrdili da je sebi bliskim kandidatima osiguravao pitanja kako bi se pripremili za konkurse, odnosno kako bi na tim konkursima, s obzirom na to da su imali pripremljene odgovore i dobili posao.

U kontekstu značajnog broja uključenih zvaničnika Vlade Hrvatske u korupcionu aferu, premijer Plenković nalazi se pred najvećim političkim izazovom u dosadašnjoj karijeri.

Najnovije

Netanyahu: Ovo je početak kraja Hamasa

Izraelski premijer kaže da su se proteklih dana desetine boraca Hamasa predali izraelskim snagama. - Oni polažu oružje i predaju...