Šta se krije iza neočekivanog poteza Kim Džong Una?

Preporučujemo

Sjeverna Koreja je saopštila da obustavlja testove balističkih raketa dugog dometa i planira da zatvori poligone za testiranje nuklearnih bombi.

Kako su objavili tamošnji mediji, umjesto toga, planira posvetiti se privrednom rastu i miru.

Ta odluka donesena je uoči planiranih samita s Južnom Korejom i Sjedinjenim Američkim Državama koje su, poput Japana i Kine, odmah pozdravile tu najavu Pjongjanga.

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un rekao je da zemlji višu nisu potrebni nuklearni testovi niti testiranja interkontinentalnih balističkih projektila jer je ispunila svoj cilj razvoja nuklearnog oružja, prenijela je agencija KCNA.

Sjeverna Koreja “stvarat će povoljnu međunarodnu atmosferu” za svoju ekonomiju, “olakšat će bliske kontakte i aktivan dijalog” sa susjednim zemljama i međunarodnom zajednicom, prenosi agencija.

Time je Kim prvi put jasno iznio svoj stav o severnokorejskom programu nuklearnog oružja uoči planiranih sastanaka na vrhu s južnokorejskim predsjednikom sljedeći vikend, odnosno s američkim predsjednikom Donaldom Trampom krajem maja ili početkom juna, prenosi Index.hr.

Obećanje o obustavi razvoja nuklearnog oružja, a iječ je o programu koji je započeo njegov deda, a otac nastavio, važan je preokret u politici 34-godišnjeg korejskog lidera, treće generacije komunističke dinastije koji je godinama isticao sigurnost i nuklearni arsenal svoje zemlje slaveći nuklearno oružje kao sastavni dio moći i naslijeđa sjevernokorejskog režima. Zamrzavanje testiranja i obećanje zatvaranja nuklearnog pogona za testiranje ipak ne ispunjava potpuno zahtjev Vašingtona da Pjongjang ukloni svo nuklearno oružje i projektile.

Najavom promjene strategije sada, umjesto na skorašnjim planiranim samitima, Kim želi da pokaže da misli ozbiljno pre početka razgovora o denuklearizaciji, smatraju stručnjaci.

“Sjeverni nuklearni pogon DPRK (Demokratske Narodne Republike Koreje, što je puni naziv komunističke države) bit će uklonjen kako bi se transparentno garantovala obustava nuklearnih testiranja”, izvjestila je KCNA pošto je Kim održao sjednicu Centralnog komiteta Radničke stranke u petak.

Poligon u sjevernom dijelu Sjeverne Koreje jedino je poznato postrojenje za nuklearna testiranja na kojem je bilo izvedeno svih šest podzemnih testova, a to znači i posljednja, najsnažnija detonacija u septembru, piše Reuters.

SAD, Japan i Južna Koreja su države na koje je sjevernokorejski režim usmjeravao svoju ljutnju.

“Očekujemo dokaze da Kim misli ozbiljno pristupiti pregovorima, a najave kao što je ova naslućuju da on jest ozbiljan i da nastoji svijetu to jasno da da do znanja”, rekao je Dejvid Rajt, kodirektor Globalnog bezbjednosnog programa u Savezu naučnika.

Sjeverna Koreja redovno je govorila da su joj nuklearni i raketni programi potrebni kao sredstvo odvraćanja od američkog neprijateljstva. Testirala je projektile kako bi pokazala da je sposobna pogoditi ciljeve u Sjedinjenim Državama nuklearnom bombom. Testiranja i zapaljiva retorika između Donalda Trampa i Kima povećala je strahovanja od izbijanja rata sve do novogodišnje poruke u kojoj je Kim pozvao na smanjenje vojnih napetosti. Nakon toga poslao je izaslanstvo svoje zemlje na Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji što je vodilo zatopljenju odnosa s Južnom Korejom.

Najnovije

SIPA uhapsila sedam osoba, zaplijenila više od osam hiljada kutija cigareta

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Istočne Ilidže, Konjica, Mostara, Pelagićeva, Širokog...