Šta trebate znati prije odlaska na svjetsko prvenstvo u Rusiju

Preporučujemo

Uoči predstojećeg Svjetskog prvenstva u nogometu, agencija AP objavila je šta sve navijači i posjetioci treba da znaju prije odlaska u Rusiju.

Za ulazak na stadion karte nisu dovoljne. Potreban vam je i Fan ID ruske vlade koji se dobija nakon slanja ličnih podataka na sajt Fan ID. Informacije obrađuje ruski FSB, nasljednik sovjetskog KGB-a, navodi AP.

Za posjetioce je predviđen besplatan željeznički prevoz do gradova u kojima se igraju utakmice. Mjesto u vozu treba rezervisati, takođe koristeći posebno izdat Fan ID. AP podsjeća da su putovanja višesatna, a da iz Sankt Peterburga do Sočija treba čak 37 sati i da se putuje kušetom.

Postoje i direktni avionski letovi iz gradova domaćina prvenstva, ali taj način putovanja bi, kako upozorava AP, bio znatno skuplji.

Gosti će u Rusiji možda imati problem i sa cijenom smeštaja budući da se neki hoteli reklamiraju po jednoj cijeni, a da na licu mjesta od gostiju traže drugu. Ruske vlasti nastoje da spriječe ove probleme.

Stranci po dolasku u Rusiju imaju rok od tri dana da se registruju u policiji. Hoteli to rade automatski, ali oni koji odsjedaju u privatnom smješaju moraju da ugovore prijavljivanje sa gazdom.

AP upozorava buduće posjetioce da ne budu iznenađeni ako u smještaju koji su rezervisali nema tople vode pošto ruske vlasti zbog remonta i do dvije nedjelje ljeti isključuju toplu vodu.

Nemojte se iznenaditi i ako se ulice budu bijelile od “maca” – zaštitnog omotača sjemena topole, vrste koja se masovno sadila u vrijeme Staljina. “Mace” su bezopasne, ali mogu da smetaju ljudima sklonim alergijama, navodi AP.

Posjetioci treba da očekuju i pojačanu bezbjednost oko stadiona i transportnih centara, gdje će patrolirati hiljade pripadnika policije i nacionalne garde.

Unošenje hrane u Rusiju nije lako kao što mnogi fanovi očekuju, navodi AP.

Ljubitelji nogometa u Rusiji će moći da kupe proizvode različitih kuhinja, od pice do sušija, mada mnogi lokalci najviše vole začinjene specijalitete gruzijskih restorana. Na utakmicama će se prodavati hamburgeri i pivo sponzora prvenstva.

Svjetsko prvenstvo će se održati od 14. juna do 15. jula.

Najnovije

Turski ambasador Girgin pozvao učenike iz BiH da se prijave: “Stipendije Turkiye” nude velike mogućnosti

Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin pozvao je sve buduće studente iz Bosne i Hercegovine da...