Stabla kokosove palme u opasnosti u pacifičkim zemljama

Preporučujemo

 Naučnici će se boriti protiv nosorožaca koji nanose štetu stablima kokosove palme u pacifičkim zemljama, a na koje ne utiču pesticidi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Entomologinja Aubrey Moore izjavila je kako će se naučnici iz nekoliko zemalja svijeta okupiti kako bi pronašli rjepenje u borbi protiv nosorožaca vrste CRGB koji su otporni na trenutne pesticide, a nanose štetu stabilma kokosove palme.

- -

Kao i u mnogim područjima, i u Guamu, dodaje Moore, nosorošci prijete polovini ukupnog broja kokosovih palmi.

”Ovo je na Paficiku raširen problem. Veliki je problem u Papua Novoj Gvineji, Solomonskim Otocima i drugim područjima. Ova nova bio-vrsta CRGB nosorošca je u potpunosti van kontrole“, dodala je Moore.

Sastanak bi ove sedmice trebao biti održan u Australiji, a novozelandski naučni institut AgResearch, nakon Australije namjerava održati još dva sastanka.

Rezultati istraživanja objavljeni u julu 2018., a kojim se obuhvataju dvije godine nakon uragana Winston koji je 2016. pogodio Fidži, pokazuju kako je broj nosorožaca veći za 30 posto.

- -

Nosorožac nanosi štetu mladicama kokosove palme i tako sprečava drvo da raste.

Najnovije

Akcija “Kum”: Uhapšen prvoosumnjičeni, ovo je njegov identitet

Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici MUP-a RS jutros su na graničnom prelazu Bosanska Gradiška uhapsili prvoosumnjičenog u akciji kodnog...