Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina zatvora

Preporučujemo

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) izreklo je konačnu presudu na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.

Izrečena im je konačnu presudu u trajanju od po 15 godina zatvora.

Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Sutkinja Graciela Gati predsjedavajuća je Žalbenog vijeća.

Postupak protiv Simatovića i Stanišića počeo je 2003. godine. Prva oslobađajuća presuda je ukinuta i naloženo je novo suđenje. Ponovljeno suđenje je započelo 2017. godine. Prvostepena presuda izrečena je 2021. godine. Raspravno vijeće je konstatiralo da su Simatović i Stanišić pomogli i podržali kaznena djela iz optužnice počinjena u Bosanskom Šamcu. Osudilo ih je za ubistva, progone, deportaciju, zločine protiv čovječnosti. Izrečena im je kazna od po 12 godina zatvora.

Raspravno vijeće je konstatiralo da je veći broj osoba bio dio UZP-a vršenjem krivičnih djela ubistava, progona. Kaznena djela dogodila su se u Hrvatskoj, BiH (Bijeljina, Zvornik, Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most i u blizini Trnova). Raspravno vijeće nije osudilo nijednog za UZP-a.

Žalbeno vijeće je 2023. saslušalo žalbe obje strane.

Najnovije

Studenti iz porodica poginulih boraca i studenti bez oba roditelja koji nisu iz Sarajeva plaćat će školarinu

Studenti u Kantonu Sarajevo suočavaju se sa novim problemima. Nakon izmjene Zakona o visokom obrazovanju, diskriminisana su djeca šehida...