Stanivuković sve češće drži tribine van Banje Luke: Je li krenuo u kampanju za predsjednika RS-a?

preporučujemo

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković nakon što je izborio prve runde u duelu s lokalnim problemima posljednjih sedmica kao da se sve više okreće kandidaturi za predsjednika Republike Srpske gubeći apsolutni fokus s funkcije na koju je izabran na lokalnim izborima.

Opći izbori su naredne godine, a javna tajna je da PDP želi poziciju entitetskog predsjednika i da je to poznato i koalicionim partnerima u SDS-u i DNS-u, iako PDP ima najmanji kapacitet od ove tri stranke van Banje Luke. Ni veoma ambiciozni Stanivuković ne bježi od prvog čovjeka entiteta.

Kada smo ga prije tri mjeseca pitali gdje se vidi nakon funkcije gradonačelnika, odgovorio je:

“Trenutno mi je najvažnije da na ovom mjestu ostavim trag, dobre rezultate, vidljive pomake prema naprijed, da se uspješno izborimo sa pandemijom i da u ovoj godinu, ovu ideju iz Banje Luke pretvorimo u opšti građanski pokret na teritoriji cijele Republike Srpske i da kroz taj pokret iznjedrimo najbolje kandidate, najbolje ljude za sve pozicije i za sva mjesta odlučivanja u cijelom RS-u”.

Tada se već dalo naslutiti da ima mnogo veće ambicije od pozicije gradonačelnika.

No, samo na osnovu posljednjih posjeta Istočnoj Ilidži, Sokocu, Šekovićima, Bosanskom Novom, Modriči i drugim mjestima na području bh. entiteta RS te poruka koje su poslane sa mjesnih skupova jasno je da PDP uveliko kreće u predizbornu kampanju, a da je Stanivuković njihov kandidat broj jedan.

Draška Stanivukovića kao protukandidat vjerovatno očekuje Milorad Dodik (SNSD)
Draška Stanivukovića kao protukandidat vjerovatno očekuje Milorad Dodik (SNSD)

Tako mladi PDP-ovac u prioritet svog rada polako gura teme koje se tiču cijelog entiteta odnosno mnogo više politike, a ne samo Banje Luke i lokalnih problema – za šta ga je narod izabrao u novembru prošle godine.

“Voz promjena stigao… Broj ljudi koji su večeras došli da čuju naše poruke i osmijesi na njihovim licima nam jasno govore da imamo obavezu da ovim ljudima donesemo promjene. Polako odbrojavamo posljednje dane njihove diktature, jer pobjednička energija se osjeti u svakom mjestu u koje dođemo”, rekao je na tribini u Bosanskom Novom.

Sa govornica najavljuje i obećava promjene u RS-u
Sa govornica najavljuje i obećava promjene u RS-u

U društvu predsjednika Branislava Borenoviča, počasnog predsjednika Mladena Ivanića i poslanice NSRS-a Jelene Trivić čini se da Stanivuković polako grize i da će na jesen iduće godine izaći na megdan svom najljućem rivalu – Miloradu Dodiku.

“Dodik ima nešto više od 365 dana vlasti. Svaki dan sve manje. Posljednja šansa je da se ova zemlja oslobodi nakaradnog sistema jeste sljedeća godina. Nije pitanje Draška, Jelene ili nekoga drugog, ovo je pitanje svih građana. Sljedeće godine imamo priliku za penal koji odlučuje utakmicu i imamo golmana koji je star i slab. Treba samo šutnuti loptu i završiti utakmicu”, izjavio je nedavno Stanivuković.

Popularnost iz Banje Luke širi po ostatku entiteta
Popularnost iz Banje Luke širi po ostatku entiteta

Da je Stanivuković već krenuo u kampanju za 2022. godinu smatraju i u SNSD-u.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Srđan Mazalica nedavno je poručio kako je savršeno jasno da je Draško Stanivuković stavio svoj gradonačelnički mandat isključivo u funkciju predizborne kampanje za naredne izbore.

Iako je bio u opciji da bude kandidat SDS-a za predsjednika RS-a, aktuelni načelnik Teslića Milan Milićević sve češće je u složbi promocije Stanivukovićevih kvaliteta.

“On je simbol nade i promjena u Republici Srpskoj. Stanivuković je moj prijatelj. Na istoj smo frekvenciji i razmišljamo na sličan način. Stilovi su nam drugačiji, što je i sasvim normalno. Njegovi mladost, energija, aktivizam su prisutni ne samo sada otkad je postao medijska ličnost. On je takav bio i ranije za one koji ga znaju”, naveo je nedavno Miličević.

Ima podršku visokih funkcionera PDP-a
Ima podršku visokih funkcionera PDP-a

Da li će se o Stanivukovićevoj kandidaturi pitati i koalicioni partneri SDS i DNS bit će poznato uskoro jer je 29. juna zakazan naredni sastanak opozicionara na temu izbora 2022. godine.

Kako smo ranije pisali, prvi favorit za kandidata ovih stranaka za člana Predsjedništva BiH je Mirko Šarović (SDS).

Imena koja se spominju kao opcije za predsjednika RS-a su aktuelni gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković (PDP), Jelena Trivić (PDP) i Milan Milićević (SDS), koji obavlja svoj treći mandat načelnika Teslića.

Funkciju premijera, u slučaju da ove stranke dobiju mogućnost formiranja vlasti u entitetu RS, trebao bi dobiti Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Najnovije

Poslodavci nezadovoljni: Šta su donijele izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima?

Novine koje je donio "Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima" (“Službene novine Federacije BiH”, broj 75/21)...