Stanje na frontu u Ukrajini: Rusi stvaraju nove snage brzinom kojom ih i gube, napadi i dalje traju

Preporučujemo

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je nove informacije koje se tiču stanja na frontu u Ukrajini te su se osvrnuli na ključne bitke i faze rata.

U opširnoj analizi, ISW navodi kako ruske snage i dalje održavaju ofanzivne operacije u Ukrajini uprkos teškim gubicima.”Oslanjaju se na napore kriptomobilizacije. Rusija stvara nove snage otprilike brzinom koja je ekvivalentna gubicima, što omogućava ruskim snagama da dosljedno pojačavaju napadčke jedinice i redovno sprovode rotacije na operativno nivou. Nejasno je da li bi Rusija bila u stanju da izdrži ofanzivne operacije na isti način uz veći operativni tempo koji bi, međutim, stvorio još veće gubitke”, pojašnjava se.

- -

U osvrtu na dešavanja u regiji Avdivke, ISW je procijenio kako su ruske snage privremeno uspostavile ograničenu i lokalizovanu nadmoć u zraku tokom posljednjih dana zauzimanja ovog grada.

“Visoki ruski vojni zvaničnici vjerovatno pokušavaju da prebace odgovornost za očigledne ruske ratne zločine sa sebe na komandante srednjeg i nižeg ranga. To se posebno odnosi na 200 ukrajinskih zarobljenika u blizini Avdivke”, ističe se.

Govoreći o ukrajinskom podvigu u obaranju A-50 aviona, ISW naglašava kako je to zaustavilo ruske operacije na drugim mjestima u Ukrajini.

“Glavna obavještajna uprava Ukrajine izvijestila je da su ruske snage izdale naređenje da pet borbenih aviona Su-35 obustave borbene misije nakon uništenja A-50”, pojašnjava ISW.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...