Stanovnik Prijedora prima penziju već 60 godina

Preporučujemo

Jedan stanovnik Prijedora najduži je uživalac penzije u Bosni i Hercegovini, pišu Nezavine novine.

“Korisnik s područja regije Prijedor pravo na porodičnu penziju ostvario je 1958. godine, dok je drugi po tom kriterijumu korisnik Fonda PIO RS sa prebivalištem u FBiH, koji je pravo na porodičnu penziju ostvario 1959. godine”, istakli su u Fondu PIO RS.

- -

Najduži period korišćenja samostalne penzije, prema podacima Fonda PIO RS, ostvario je korisnik Fonda s adresom u Vojvodini, koji je pravo na samostalnu penziju ostvario 1967. godine.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, kazao je da postoje lica koja rano idu u penziju.

Ističe da je u drugim zemljama to mnogo drugačije jer tamo, kako objašnjava, nema političkih penzionisanja, protekcija i povlastica.

Prema novom zakonu, osiguranik žena sa najmanje 15 godina staža ima pravo na starosnu penziju kad navrši u 2018. godini 64 godine i četiri mjeseca života, s tim da se ta granica svake godine podiže za osam mjeseci, što znači da će se žene 2019. godine izjednačiti sa muškarcima i u penziju ići sa 65 godina.

Najnovije

Akcija “Kum”: Uhapšen prvoosumnjičeni, ovo je njegov identitet

Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici MUP-a RS jutros su na graničnom prelazu Bosanska Gradiška uhapsili prvoosumnjičenog u akciji kodnog...