Stari Grad i Grad Sarajevo finansirat će rekonstrukciju stepeništa kod Olimpijskog muzeja

Preporučujemo

Općina Stari Grad izdvojit će 45.000 KM za rekonstrukciju i uređenje stepeništa u ulici Niže banje, koje vodi do Olimpijskog muzeja Sarajevo.

Potpisan je sporazum sa Gradom Sarajevo, prema kojem će ove dvije institucije radove finansirati u jednakim omjerima, dok je obaveza Općine Stari Grad i da provede javnu nabavku i izabere izvođača radova. Prema informacijama nadležne službe, ta je procedura već pokrenuta, te bi izvođač mogao biti poznat sljedećeg mjeseca. Rekonstrukcija stepeništa radit će se kako bi mu se vratio prvobitni izgled i funkcionalnost, s obzirom da se procjenjuje da će upotreba stepeništa uskoro – po završetku obnove zgrade Olimpijskog muzeja, biti mnogo veća, kako od strane građana, tako i brojnih turista.

- -

Stepenište u ulici Niže banje se prostire od ulice Dženetića čikma, do Petrakijine i dugo je 42 metra. Što se tiče same zgrade Muzeja, obnovljena je unutrašnjost, krov i prozori, a preostala je posljednja, treća faza.

Olimpijski muzej je osnovan Odlukom Organizacionog komiteta XIV Zimskih olimpijskih igara sa željom da trajno čuva uspomenu na njihovu organizaciju i realizaciju. U prisustvu brojnih zvanica i predsjednika Huana Antonia Samarana, Muzej je svečano otvoren 08.02. 1984.g., na dan otvaranja XIV ZOI. Koncept i programi Muzeja sačinjeni su po uzoru na Međunarodni olimpijski muzej u Lozani, sa idejom da vrši sintezu i afirmaciju dvije osnovne karakteristike, sport i umjetnost.

Inače, zgrada u kojoj je Olimpijski muzej sagrađena je 1903. godine po projektu Karla Paržika za naručioca Nikolu Mandića, sarajevskog advokata. Zgrada je građena na samom rubu padine sa prekrasnim pogledom na grad u tradiciji kasnog istoricizma s podsjećanjem na dvorove i palate aristrokratije.

(index.ba)

Najnovije

Sutra dženaza tragično preminulom Adnanu Šemiću

Adnan Šemić iz Mostara preminuo je danas u 23. godini. Borio sa Wilsonovom bolesti, a nekoliko puta se pokušala izvesti...