Staž uvezan, penzija nema: “Platu ne primaju, jer ne rade, a penziju ne primaju, jer je neko odlučio da im ne da ono što su zaradili”

Preporučujemo

Kako su kazali predstavnici radnika, sve je stalo u Zavodu, gdje novac za penzionisanje ovih radnika čeka na računu.

Četrnaest radnika Fabrike namještaja Konjuh iz Živinica već pet mjeseci nije dobilo rješenja o penzionisanju, iako je Vlada FBiH kroz svoj program uvezivanja radnog staža uplatila potreban novac na račun Federalnog zavoda za penziono i invalidsko osiguranje.

Ovi radnici su uslove za penziju ispunili još prošle godine, a da do danas nisu dobili nijednu.

Kako su nam kazali predstavnici radnika, sve je stalo u Zavodu, gdje novac za penzionisanje ovih radnika čeka na računu.

– Nikome nije stalo što ovi ljudi, koji su ispunili uslove za penziju i koji sad ne rade, koji sjede u kućama, nemaju apsolutno nikakva primanja. Platu ne primaju, jer ne rade, a penziju ne primaju, jer je neko odlučio da im ne da ono što su zaradili. Taj novac je usplaćen davno, a mi na ovaj problem upozoravamo još od početka godine, kazao nam je Mujo Gavranović, nekadašnji predstavnik sindikata ove firme.

Zatražili smo objašnjenje i u Zavodu za PIO, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor na pitanje zbog čega novac koji je uplaćen nije iskorišten za uvezivanje staža.

Ono čega se ostali radnici boje jeste da neće moći učestvovati na ovogodišnjem javnom pozivu federane Vlade za penzionisanje radnika, kada bi trebalo biti penzionisano najmanje 20 njih.

– Mi imamo svu potrebnu dokumentaciju, ali sad nam traže dokaz da je novac koji je uplaćen za Konjuh utrošen namjenski. Mi to sad ne možemo dokazati, jer radnici nisu penzionisani, dodaje Gavranović.

Najnovije

EU uvodi jedinstveni priključak za punjenje za sve pametne telefone

Evropski parlament (EP) odobrio je zakon prema kojem će do kraja 2024. biti obavezna upotreba USB-C priključaka za punjenje...