Stevandić: Moguće da se izbori održe paralelno po dva zakona

Preporučujemo

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je za RTRS da postoji mogućnost da se lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održe paralelno po dva izborna zakona – Izbornom zakonu RS na teritoriji RS-a i Izbornom zakonu BiH na području Brčko distrikta i Federacije BiH.

Stevandić, koji je i lider Ujedinjene Srpske, rekao je da je vladajuća koalicija u RS-u jučer htjela o tome da tazgovara sa predstavnicima opozcije, ali da se oni nisu odazvali pozivu na sastanak.

- -

“To je jedna vrsta odgovornosti, jer drugi aspekt zakona nelegitimnog Christiana Schmidta govori da bi trebalo, i da je Izborni zakon RS-a na snagi, da se prijavimo po njemu za izbore u opštinama i gradovima RS-a, a bili bi prinuđeni da radimo paralelnu prijavu za izbore u Brčkom i opštinama u Federaciji BiH, jer se ne možemo po zakonu RS-a prijaviti u Brčkom koje je distrikt i zajedničko vlasništvo Republike Srpske i FBiH. Ne možemo zbog tog trika da ostanemo bez vlasti u Brčkom i prepustimo to neartikulisanim političarima iz Republike Srpske koji bi pravili kombinacije sa Schmidtovim ambasadorima”, rekao je Stevandić.

On je naglasio da time žele da sačuvaju srpski faktor u Federaciji BiH.

 

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...