Jutros je na Aerodrom sletio američki najveći teretni avion Antonov sa ovom isporukom, pišu Vijesti.ba.

Kako je ranije najavljeno američki helikopteri namijenjeni su Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), a Ugovor o nabavci četiri helikoptera vojne oznake UH-1H-II, potpisan 13. decembra 2019. godine u Sarajevu, ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina participirala s 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona KM.

Preostali iznos osigurala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF).

Višenamjenski helikopter UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao “Huey”), a koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OSBiH.

– Ovom nabavkom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadatke zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga – naveli su iz Ministartva odbrane BiH.

Pripadnici Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH uspješno završili adaptacijsku obuku na helikopterima tipa UH-1H-II Huey II, koja je realizirana od 6. do 25. juna u Sjedinjenim Američkim Državama, u Fort Worthu u Teksasu.

– Nabavka novih letjelica ugovorena je uz veliku potporu Vlade SAD-a po principu pristupa sveukupnim paketom (Total Package Approach), koji za spomenutu sumu podrazumijeva potpuni prijenos sposobnosti – naveli su ranije iz MOBiH.

Time je, kako su naveli navode, osigurana isporuka četiri helikoptera Bell Huey II, preobuka pilota i tehničara u centrima za obuku tvrtke Bell Helicopter Textron Inc, isporuka rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje, kao i isporuka alata i ispitnomjerne opreme za održavanje helikoptera, te je osigurano održavanje, odnosno isporuka zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuka tehničke dokumentacije za zrakoplovno-tehničko održavanje.

Prema podacima tvrtke Bell, više od 300 Huey II helikoptera je u posjedu 14 zemalja s više od 1,2 miliona sati leta u vojnim i drugim misijama.