Stoltenberg: Dok ne dajemo Moskvi povod za nesporazume, nema ni vojne prijetnje

Preporučujemo

“Nikakva neposredna vojna prijetnja” Rusije nije prisutna prema zemljama članicama NATO-a, nakon što je Kremlj optužio zapadne zemlje da žele eskalaciju u Ukrajini, rekao je u petak glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Sve dok ne dajemo Moskvi ili ostalim glavnim gradovima zemalja koje bi nas potencijalno mogle napasti povod za nesporazume ili pogrešne procjene, nema ni vojne prijetnje prema zemljama NATO-a”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare održanoj u Stockholmu sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom, prenosi HINA.

- -

Na pitanje o mogućnosti po kojoj Rusija testira predanost zemalja NATO-a da stanu u obranu bilo koje od njih u slučaju napada, u skladu s člankom 5. sporazuma Stoltenberg je odgovorio:

“Ne vidimo nikakvu neposrednu vojnu prijetnju protiv bilo koje zemlje NATO-a. Stoga i ne vjerujemo da će naš članak 5. biti stavljen na iskušenje”, dodao je glavni sekretar koji boravi u Švedskoj, zemlji koja se NATO-u pridružila u aprilu.

Ove su izjave uslijedile nakon novih napetosti nastalih između Rusije i zemalja članica NATO-a koje su najavile jačanje vojne podrške Ukrajini. Kremlj je nedavno kritikovao Atlantski savez zbog pokretanja “novog ciklusa eskalacije” nakon odluke Sjedinjenih Država da odobre Kijevu napade američkim oružjem na ciljeve u Rusiji kako bi odbranio ukrajinski grad Harkiv.

Francuska je u četvrtak navečer najavila da će u Kijev poslati borbene avione Mirage 2000-5, a ruska vlada vjeruje da je Francuska “spremna za direktno učestvovanje u sukobu”. Ulf Kristersson je najavio da će i švedski borbeni avioni biti dio nadzornih snaga zračnog prostora Saveza, uglavnom sa svojim Gripenima na području Baltičkog mora.

- -

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je u posjetu Francuskoj još jednom je pozvao svoje zapadne saveznike da “naprave više” kako bi pomogli Kijevu da se suoči s ruskom agresijom.

Najnovije

Masakr u Daruvaru: Ubica ispitan i prevezen na nepoznatu lokaciju

Krešimir Pahoki, koji se sumnjiči za masakr u Daruvaru, ispitan je jutros i predan u pritvorski nadzor, dok je...