Stoltenberg: Makedonija će biti pozvana u NATO

Preporučujemo

NATO će pozvati Makedoniju da se priključi Alijansi kada s Grčkom postigne uzajamno prihvatljivo rješenje za ime u okviru UN-a, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je u intervjuu za makedonski državnu agenciju MIA rekao da pozicija NATO nije promijenjena, odnosno da se sve odluke donose na osnovu koncenzusa svih saveznika.

- -

Stoltenberg, koji večeras dolazi u dvodnevnu posjetu Makedoniji, pozdravio je obnovljenje pregovore Skoplja i Atine, ali je dodao da nije u njegovoj nadležnosti rješavanje spora s imenom.

U New Yorku se danas održava nova runda maratonskih pregovora dvije susjedne zemlje u sporu oko imena, a posrednik UN-a Matthew Nimetz je najavio da će termin “Makedonija” biti dio prijedloga za konačno rješenje dvipodecenijskog spora.

Spor koji Skoplje ima s Atinom zbog ustavnog imena Makedonije, koje je isto kao ime sjeverne grčke oblasti, godinama blokira evroatlantske integracije Makedonije.

(N1/ Index.ba)

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...