Stoltenberg: Ruska ilegalna aneksija ne mijenja prirodu rata u Ukrajini

Preporučujemo

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, održao je press konferenciju povodom ruske ilegalne i nepriznate aneksije ukrajinske teritorije. Istakao je kako ova aneksija ne mijenja ništa u NATO odnosu prema Ukrajini.

Kako je Ukrajina danas predala zvanični zahtjev za pristupanje NATO savezu, Stoltenberg je rekao da podržava ukrajinsko pravo da izabere vlastiti put i da odluči kojih sigurnosnih aranžmana želi biti dio. Podsjetio je da za pristupanje u NATO je potrebna saglasnost svih 30 članica, ali da fokus ostaje na osiguravanju podrške Ukrajini

-Naš fokus je na osiguravanju podrške Ukrajini, kako bi pomogli da se odbrani od ruske brutalne agresije i to je glavni zadatak NATO saveznika, rekao je Stoltenberg.

Pozvao je predsjednika Rusije Putina da završi rat, jer ga je on započeo te prema tome ima odgovornosti i da ga završi. Ponovio je da će ako Rusija prestane da vodi rat nastupiti mir, ali da ako Ukrajina prestane da se bori više neće biti Ukrajine, te da jasno postoji agresor Rusija i žrtva Ukrajina.

-Ilegalna aneksija ukrajinske teritorije ne mijenja prirodu ovog rata, istakao je Stoltenberg.

-Ovo je najozbiljnija eskalacija rata od invazije 24. februara, zato što imamo mobilizaciju u Rusiji kombinovanu sa bezobzirnom nuklearnom retorikom i danas odluku da se aneksiraju dijelovi Ukrajine, rekao je Stoltenberg.

Najavio je da Putin neće uspjeti u tome da ovako bezobzirnim potezima postigne to da se prestane davati podrška Ukrajini.

-Ako Putin pobjedi, to je znak da autoritarni sile kao Rusija mogu koristiti silu da postignu ciljeve i učinit čitav svijet opasnijim, upozorio je Stoltenberg.

Ponovio je da Ukrajina ima pravo da oslobodi svoju teritoriju koju je Rusija da okupirala, te da se može i braniti ali i nastaviti oslobađati teritoriju.

-Pokušaj ilegalne aneksije, ne mijenja NATO pristup ovom sukobu. Ako bi prihvatiIi aneksiju i mahanje nuklearnim oružjem, onda bi prihvatili ucjenjivanje nuklearnim oružjem, da prijetnjama nuklearnim oružjem autoritarni režimi mogu postići šta hoće, poručio je Stoltenberg.

Upozorio je Rusiju da ne može biti pobjede u nuklearnom ratu i da se on ne može voditi, a da ukoliko Rusija iskoristi to oružje će pretrpjeti teške posljedice.

-Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu kako bi oslobodila još više teritorija jer ima pravo na to, ustvrdio je Stoltenbeg te dodao da bi dopuštanje Putinu da pobjedi bilo katastrofalno za Ukrajinu, ali i rizično za NATO-

-Kada slušate šta je Putin rekao o članicama NATO, to bi bio opasniji svijet za sve. susrećemo se sa opasnim ratom u Ukrajini, ali nije da rat ne bi bio opasan ako bi pustili Putina da pobjedi nego bi to bio rizik za sve. Zato plaćamo cijenu za podršku Ukrajini, ako je ne podržimo cijena bi bila puno veća, poručio je Stoltenberg.

Najnovije

EK objavio kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...