Stoltenberg: Sada je vrijeme da primimo Švedsku i Finsku u NATO

Preporučujemo

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas u Ankari da se odmah integriraju Švedska i Finska, čije kandidature za NATO blokira Turska.

“Sada je vrijeme da se ratificira istovremeno primanje Finske i Švedske za članice NATO-a”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

- -

Ministar Cavusoglu rekao je da bi Turska mogla razmotriti zasebno finsku i švedsku kandidaturu.

Što misli Erdogan?

Turski predsjednik Tayyip Erdogan djelomično se protivi švedskoj aplikaciji jer kaže da ta zemlja pruža utočište pripadnicima Radničke stranke Kurdistana, koju Turska, EU i drugi smatraju terorističkom skupinom.

No početkom veljače rekao je da bi turski parlament mogao ratificirati ulazak Finske, ali ne i Švedske.

- -

Stoltenberg, koji je u Tursku stigao kako bi dao potporu nakon katastrofalnog potresa koji je 6. veljače pogodio tu zemlju i susjednu Siriju, prvi je put u utorak javno iznio hipotezu o mogućem ulasku Finske prije Švedske.

“Glavno pitanje nije hoće li pristupanje Finske i Švedske biti ratificirano zajedno, nego da to bude što prije”, rekao je na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu. “Uvjeren sam da će pristupanje obiju zemalja biti ratificirano i naporno radim na tome da to bude što je moguće prije”, rekao je tom prigodom.

Turski je šef diplomacije rekao da “ne bi bilo realno reći da je Švedska u potpunosti ispunila svoje obveze koje proizlaze iz protokola sporazuma” potpisanog u lipnju prošle godine između Turske, Švedske i Finske.

Izrazio je spremnost da Turska procijeni proces pristupa Finske NATO-u odvojeno od onoga Švedske.

Svi osim Turske i Mađarske ratificirali protokol o pristupanju

Čelnici 30 zemalja NATO-a pozvali su Švedsku i Finsku da se priključe savezu na summitu u Madridu u srpnju 2022.

Trideset zemalja potpisalo je protokol o pristupanju, a 28 ratificiralo, sve osim Turske i Mađarske.

Odluka švedskih vlasti iz siječnja da dopuste prosvjed ispred turske ambasade u Stockholmu – kada je spaljen Kuran – izazvala je bijes u Ankari koja je zaustavila pregovore i odgodila trostrani sastanak predviđen za veljaču.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...