Stotine ljudi evakuirano iz sela u blizini Harkova, ruske snage nastavljaju ofanzivu

Preporučujemo

Rusija je bombardovala drugi po veličini ukrajinski grad Harkov, u sklopu svog obnovljenog pritiska na istoku zemlje, dok se svakodnevno vode pregovori o nacrtu mogućeg sporazuma između dvije zemlje.

Jedna osoba je poginula, a pet je ranjeno kao rezultat neprijateljskih artiljerijskih i minobacačkih udara, saopštili su iz regionalne Vojne uprave Harkova.

“Situacija u oblasti Harkov je teška. Ali naša vojska, naša obavještajna služba, imaju važan taktički uspjeh”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.Ukrajinske snage saopštile su da su ponovo zauzele “strateški važno” selo Ruska Lozova u blizini Harkova i evakuisale stotine civila.

Neki su nedjeljama izdržali u podrumima bez struje, vode ili bez mogućnosti da popune zalihe hrane a drugi su opisali svoj strah od ruskih vojnika i od preživljavanja bombardovanja.

“Proteklog dana više od hiljadu građana obratilo se policiji Harkovske oblasti za pomoć”, saopštili su iz policijskih snaga Harkovske oblasti.

Najnovije

FBI uhapsio pripadnicu jedinice Zulfikar, optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe

Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine uhapšena je jučer u Morgantownu u Zapadnoj Virginiji pod optužbom da je lagala...