Štrajk prosvjetara: Učenici u KS neće imati prva dva časa do kraja školske godine

Preporučujemo

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo i zvanično je potvrdio da od sutra, 17. aprila 2024. godine, kreće štrajk upozorenja u svim osnovnim školama u Kantonu Sarajevo koji će trajati svaki dan sve do kraja školske godine.

Štrajk se organizuje pod motom “Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njihovih učitelja”.

- -

Štrajk, koji će početi 17. aprila, podrazumijeva da učenici svaki dan neće imati prva dva časa. U prvoj smjeni štrajk će trajati od 8:00 do 9:40 sati, dok se u drugoj smjeni vrijeme štrajka će varirati od vremena kada se počinje s nastavom.

Cilj štrajka je borba protiv neodgovorne vlasti te borba za zadovoljnog radnika i profesiju prosvjetnih radnika.

Između ostalog traži se stavljanje van snage Pedagoških standarda i normativa kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika.

Traži se i ostavka ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo koja je ugrozila prava prosvjetnih radnika, te zaustavljanje administrativnih reformi koje od prosvjetnih radnika prave obične pisare, kao i bolje propise, nastavne planove i programe i udžbenike koji će se kontinuirano prilagođavati i unaprijeđivati u skladu sa potrebama modernog obrazovanja, a posebno potrebama djece, učenika, radnika, tržišta rada i najnovijih tehnologija uz obavezno učešće i uvažavanje stavova radnika, poslodavaca i poduzetnika.

Najnovije

POKUŠAO SE OPRATI, ALI TO MU NEĆE POĆI ZA RUKOM: “Nenade Nešiću, vi ste moralno i ljudsko dno”

Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, koji je u jednoj srbijanskoj TV emisiji pričao "viceve" na račun ubijenih...