Štrajk upozorenja prosvjetara

Preporučujemo

Temeljem stoprocentnog odgovora članstva na anketu, sindikati srednjih škola HNK-a jučer su donijeli odluku o štrajku upozorenja, koji će se u svim srednjim školama ovog kantona održati u ponedjeljak, 7. maja. On će odlukom sindikalista obuhvatiti prvi sat u obje školske smjene.

Sindikat od kantonalnih vlasti do kraja maja traži isplatu pravomoćnih presuda iz 2013, zatim prekid prakse primanja radnika do 15. jula, potpisivanje okvirnog sporazuma o zbrinjavanju tehnološkog viška, povećanje plata za 15 posto i isplatu naknada za porodilje, najavljujući da će u protivnom iskoristiti zakonom predviđene mjere, uključujući i proteste na ulicama i generalni štrajk.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Josip Milić podsjeća na odluku Vlade o smanjenju naknada za porodilje za 20 posto, zatim na okvirni sporazum s Ministarstvom obrazovanja o zbrinjavanju tehnološkog viška, odnosno na probleme na relaciji Ministarstvo – Vlada, te na obećanja da će do kraja marta biti isplaćene tužbe koje su pravomoćne od 2013.

– Ništa od obećanog nije ispunjeno, cifra je čak i smanjena na 670.000 KM, dok se isplaćivalo samo onima koji imaju vezu. Liječnici su nedavno zatražili povećanje plaća za 30 posto, Vlada im je ponudila povećanje od 15 procenata, što su liječnici odbili. Minimum od kojeg mi ne odstupamo je povećanje plaća za 15 posto, rekao je Milić, piše Oslobođenje.

Najnovije

Skup u Sarajevu: Prekinite vatru i zaustavite genocid u Gazi!

Više od stotinu građana se okupilo danas u centru Sarajeva kako bi novim protestnim skupom iskazalo podršku palestinskom narodu. Okupljanje...