Štrajk upozorenja u JU “Djeca Sarajeva”, Sivro: Djeca neće ispaštati, ali bi mogla ispaštati Vlada KS

preporučujemo

U četvrtak će radnici JU “Djeca Sarajeva” održati polusatni štrajk upozorenja, nakon iscrpnih apela da se raspiše konkurs za prijem novih radnika, jer ustanova uskoro ostaje bez skoro 140 zaposlenika.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, Saudin Sivro je kazao kako će djeca kao i svaki drugi dan doći u vrtić, ali da će u tom periodu rad biti obustavljen.

– Rekao sam da bude što kraći štrajk upozorenja, djeca neće ispaštati, ali bi mogli ispaštati Vlada KS i resorno ministarstvo – istakao je Sivro.

Kako je i ranije govorio za Index.ba u ovom mjesecu istječu ugovori 90 radnika, a u sljedećem istječu ugovori još 40 radnika, te je Sindikat tražio od Vlade KS da omogući neometan rad ustanove, jer je kolaps neminovan.

Osim toga, dugi niz godina se radnici ne primaju putem konkursa, što znači da nema konkursa na neodređeno vrijeme, uprkos tome što se kapaciteti ustanove šire.

U srijedu u 10: sati organizatori štrajka održat će pres-konferenciju na kojoj će iznijeti detalje štrajka.

Pročitajte:  Koordinacija Sindikata KS drugi put podnosi inicijativu za pregovore oko definisanja osnovice za obračun plaća

Najnovije

Turski mediji: Policija otkrila bombu, spriječen napad na Erdogana

Turske obavještajne službe osujetile su večeras pokušaj napada na predsjednika Recepa Tayipa Erdogana, prenose turski mediji. Eksplozivna naprava pronađena je...