Stranka za BiH demantovala podatke Transparency Internationala o potrošnji novca za kampanju

Preporučujemo

TI BIH je objavio rezultate monitoringa troškova izborne kampanje, koji pokazuju da su stranke u prve tri sedmice kampanje potrošile oko 9,6 miliona KM. Ovaj iznos potrošen je na bilborde, reklame u medijima (televizija i štampani mediji), Facebook oglašavanje i predizborne skupove, a ubjedljivo najveće iznose potrošili su SNSD (1,6 miliona KM) i SDA (1,5 miliona KM), zatim slijede PDP i SDP koji su na kampanju do sada potrošili po 600 hiljada KM.

Ovi iznosi nisu konačni, jer nisu uključeni troškovi oglašavanja i predizbornih skupova u ovoj posljednjoj sedmici izborne kampanje, kao ni drugi oblici oglašavanja koje TI BiH nije pratio, ali se već sada može reći da se radi o jednoj od najskupljih izbornih kampanja u BiH, jer po podacima CIK-a stranke nikada nisu prijavile veće iznose.

Nakon saopćenja TI oglasili su se iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) koja u potpunosti odbacuje izvještaj Transparency International-a (TI) o potrošnji sredstava za predizbornu kampanju, gdje se neopravdano pominje SBiH.

Pošto je Centralna izborna komisija (CIK) naložila da se za predizbornu kampanju koriste sredstva sa posebnog računa, lahko je provjeriti koliko je potrošila SBiH. To nije ni blizu iznosa koji se navodi u izvještaju TI-a.

Ukupan iznos prometa sa posebnog računa SBiH namijenjenog za kampanju do sada je bio 106.082 KM. Javno zahtjevamo da se TI očituje na osnovu koji podataka dezinformišu javnost u Bosni i Hercegovini, te ih pozivamo da u svom djelovanju budu odgovorni prema istini i prema građanima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

 

Najnovije

Šef UN-a razočaran nakon propalog poziva na primirje u Gazi, ogorčen na Vijeće sigurnosti

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres izrazio je u nedjelju žaljenje zbog neuspjeha Vijeća sigurnosti UN-a da pozove na prekid...