Stranka za BiH predlaže: Odnose sa Srbijom svesti na nivo otpravnika poslova

preporučujemo

Iz Stranke za BiH su komentirali hapšenje Edina Vranja u Srbiji rekavši da sve dok se Srbija tako odnosi prema građanima BiH, odnos s tom državom može biti na nivou otpravnika poslova bez posjete naših i bez dobrodošlice srpskim predstavnicima u institucijama BiH.

Rekli su da bivši član Predsjedništva BiH u ime Stranke za Bosnu i Hercegovinu Haris Silajdžić nikada za vrijeme vršenja svoje dužnosti nije zvanično posjetio Srbiju.”Zahtijevano je da Srbija prizna ratne zločine i genocid te da se izvini žrtvama zbog tih zločina. Nakon što je Skupština Srbije usvojila rezoluciju kojom se na neki nedorečeni način osuđuju zločini i nakon velikog pritiska zapadnih i istočnih prijatelja naše države bila je dogovorena posjeta Harisa Silajdzića Srbiji”, kažu iz SBiH.

Dodali su da je posjetu Srbiji Silajdžić ipak otkazao u posljednji čas zbog onemogućavanja posjete Iliji Jurišiću, koji se tada nalazio u srbijanskim zatvorima.

“Onda je to bio Ilija Jurišić, danas je to Edin Vranj”, zaključuju iz SBiH.

Podsjećamo, MUP Srbije uhapsio je jučer bivšeg visokog službenika Federalne uprave policije (FUP) Edina Vranja. On je uhapšen pri ulasku u Srbiju, kod graničnog prijelaza Uvac – Rudo.

Za Vranjem je raspisana potjernica MUP-a Srbije 2018. godine, zbog navodnih ratnih zločina na području Goražda.

Najnovije

Tragedija u Brčkom: Nekoliko osoba stradalo u požaru, spašeno četvero djece

U požaru koji je zahvatio stambeni objekat u brčanskom naselju Suljagica sokak, u Mostarskoj ulici, prema pisanju lokalnih medija...