Stravično zlostavljanje u Hrvatskoj: Majka gurala kćerku u komoru za tijesto i puštala paru, kolijevku vezala zavojima

Preporučujemo

U Hrvatskoj je podignuta optužnica protiv vlasnice pekare za koju se sumnja da je trogodišnju kćerku  ugurala u fermentacijsku komoru za tijesto u pekari te pustila paru. Ali, to je samo dio optužnice te je za slična djela optužen i njen suprug.

Kako piše Jutarnji list, optuženi su za zlostavljanje tri kćerke od marta 2013. do septembra 2016. godine.

- -

Prema optužnici, kontinuirano zlostavljanje i zanemarivanje događalo se u prostorijama porodične pekareu koju je bračni par dovodio djecu jer su radili po cijele dane i noći, piše Jutarnji list.

Optuženi supružnici to su porekli, tvrdeći da djecu nisu dovodili u pekaru osim na kratko i da ih nisu ostavljali samu kod kuće.

Međutim, prema izjavama svjedoka koje je tužilaštvo ispitalo, a riječ je o njihovim radnicima, 28-godišnja vlasnica bi svoju kćerku znala staviti u kolijevku koja se nalazila u pekari te je zavezati zavojima kako se ne bi micala, a kolijevku bi zatim prekrila plahtom.

Supružnici su se često svađali, između njih je vladala napetost. Kad sam kod njih radila, njihova trogodišnja kći je svakodnevno boravila ili u pekari ili na dvorištu. U proizvodnji gdje se pekao kruh i pecivo stajala je kolijevka u koju je majka stavljala curicu koju je vezala zavojima. Mjesto je to na kojem je jako vruće pa sam znala vidjeti dijete da se budi mokro”, ispričala je jedna od bivših radnica pekarnice koja tvrdi da ni jedno od troje djece supružnika nikad nije išlo u vrtić niti su imali dadilju.

- -

“Njihova djeca se nisu igrala igračkama već su se u pekari igrala tijestom, posudama za jaja i hemijskim sredstvima.Vidjela sam kada je gazdarica čistila pekarnicu Domestosom, a jedna od kćeri je došla do nje i slučajno si je po očima posula deterdžent. Zbog toga ju je ošamarila pa joj je počela curiti krv iz nosa. Vidjela sam i kad se curica igrala s Čarlijem po dvorištu, a majka ju je udarala po glavi”, rekla je.

“Od druge kolegice sam čula da se curica igrala mikserom za miješanje pekarskih proizvoda u pekari koji joj je zahvatio i iščupao kosu na tjemenu. Curica je odvezena doktoru, a roditelji su tamo rekli da se to dogodilo kod kuće”, utvrdila je još bivša radnica.

Također, prema izjavama nekih od svjedoka, a što je potkrijepljeno i medicinskom dokumentacijom, početkom 2014. miješalica za tijesto je doista iščupala kosu tada 2,5-godišnje kćeri s oko 10 centimetara tjemena.

Više svjedokinja je ispričalo da je čulo za događaj u kojem je majka djevojčicu po kazni ugurala u komoru za kruh s parom, ali nijedna tome nije neposredno svjedočila. A riječ je o komori u koju se guraju kolica s dizanim tijestom i u koju se pušta vrela para.

Svjedoci su, također, ispričali da su vidjeli da jedna od kćerkica sama baca komadiće tijesta u stroj odnosno mikser, ali i da je sama vadila pečene pekarske proizvode iz vrelog pleha. Vezano za djevojčičinu odjeću, jedna od radnica je rekla da ju je znala zimi vidjeti u laganoj odjeći bez kape i šala i da se pretežito hranila proizvodima iz pekarnice.

Curica čiju je kosu zahvatio mikser u Centru za socijalnu zaštitu ispričala je da “zna zašto se s njom razgovara i da je mama ne ostavlja samu kod kuće, da je ne zatvara u komoru i da se ne igra s Domestosom”.

Na upit psihologinje ko joj je rekao da to sve kaže, curica je odgovorila: “Mama”.

Najnovije

Poznato kada će Barbarez biti predstavljen kao novi selektor

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dobija novog selektora, a mjesto šefa stručnog štaba nacionalnog tima preuzet će legendarni Sergej...