- Advertisement -

Stručnjaci ističu da je ljeti dobro spavati sa dekom kraj sebe

Preporučujemo

Medicinski stručnjaci kažu da su i tokom sezone visokih temperatura prekrivači više nego poželjni.

Za većinu osoba optimalna temperatura spavanja je između 15 i 19 stepeni, kaže dr. Kent Smithu, stručnjak za spavanje i predsjednik Američke akademije za spavanje i disanje.

“Tijelo je dizajnirano tako da najbolje spavamo na hladnijih temperaturama” pojašnjava on i dodaje da tjelesna temperatura prirodno navečer pada za nekoliko stepeni, da nas pripremi za san.

Dr. Anthony Kouri, profesor sa Medicinskog fakulteta u Toledu, kaže da kad uđemo u duboki san tijelo prestaje regulirati temperaturu koja nastavlja dalje padati tokom noći. Kad spavamo ono se oslanja na vanjske načine regulacije temperature – kao što je pokrivač.

Prema profesoru na Stanfordu dr. Anilu Rami, mnoge spavanje s dekom ili pokrivačem psihološki tješi. Razna istraživanja pokazala su da deke i pokrivači utiču i na to da se osjećamo sretni.

– Pokrivač bi mogao biti od presudne pomoći da probudimo sretni – rekao je dr. Smith za portal Best Life, a dodaje i kako mnogi dok spavaju jednu nogu ostave slobodnom, jer nas stopala često hlade zbog krvnih žila pri površini

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Kvinta zatražila od bh. vlasti da osiguraju novac za izbore

Ambasadori EU, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke, Italije te OSCE-a uručili su damas "hitan demarš" Vijeću ministara BiH u...