Stručnjaci ističu da je ljeti dobro spavati sa dekom kraj sebe

Preporučujemo

Medicinski stručnjaci kažu da su i tokom sezone visokih temperatura prekrivači više nego poželjni.

Za većinu osoba optimalna temperatura spavanja je između 15 i 19 stepeni, kaže dr. Kent Smithu, stručnjak za spavanje i predsjednik Američke akademije za spavanje i disanje.

- -

“Tijelo je dizajnirano tako da najbolje spavamo na hladnijih temperaturama” pojašnjava on i dodaje da tjelesna temperatura prirodno navečer pada za nekoliko stepeni, da nas pripremi za san.

Dr. Anthony Kouri, profesor sa Medicinskog fakulteta u Toledu, kaže da kad uđemo u duboki san tijelo prestaje regulirati temperaturu koja nastavlja dalje padati tokom noći. Kad spavamo ono se oslanja na vanjske načine regulacije temperature – kao što je pokrivač.

Prema profesoru na Stanfordu dr. Anilu Rami, mnoge spavanje s dekom ili pokrivačem psihološki tješi. Razna istraživanja pokazala su da deke i pokrivači utiču i na to da se osjećamo sretni.

– Pokrivač bi mogao biti od presudne pomoći da probudimo sretni – rekao je dr. Smith za portal Best Life, a dodaje i kako mnogi dok spavaju jednu nogu ostave slobodnom, jer nas stopala često hlade zbog krvnih žila pri površini

Najnovije

Veliko nevrijeme praćeno ledom pogodilo Tuzlanski kanton, oštećena vozila, stambeni objekti…

Tuzlanski kanton u večernjim satima pogodilo je nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim udarima vjetra i gradom. Najteže su pogođeni Doboj Istok,...