- Advertisement -

Studenti 26. maja na protestima: Povući Nacrt zakona o visokom obrazovanju iz procedure

Preporučujemo

Nakon što je Skupština Kantona Sarajevo 10. maja prihvatila Nacrt zakona o visokom obrazovanju KS koji je upućen u javnu raspravu od 45 dana da bi se mogao usvojiti do početka nove akademske godine (kao i 2017. kada je zakon usvojen u avgustu), studenti su izrazili svoje nezadovoljstvo.

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu 26. maja organizira mirne proteste povodom izglasavanja Nacrta Zakona o visokom obrazovanju.

“Studenti protestom upozorenja žele skrenuti pažnju da neće dopustiti da njihova riječ i njihovi zahtjevi budu zanemareni. Ovi protesti su kulminacija nemarnog odnosa Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Vlade Kantona Sarajevo prema mladim ljudima koji svoju budućnost žele da grade u državi Bosni i Hercegovini.

Zakon koji će puniti Budžet Kantona preko leđa studenata, Univerzitet u Sarajevu dovesti u ravan sa privatnim fakultetima, Zakon koji ne nudi nijedno rješenje za postojeće probleme, Zakon koji se ne bavi korupcijom u obrazovanju, je Zakon koji se mora povući iz parlamentarne procedure.

Pozivamo studente, profesore i asistente, cijelu društvenu zajednicu koja osjeća odgovornost da zaštiti obrazovanje u Kantonu Sarajevo da se studentima pridruže u četvrtak 26.05 u 11:30 sati do pet do dvanaest u parku ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo”, najavili su iz SPUS-a.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Na Žuču održano prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu

Prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu održano je proteklog vikenda na novom sportskom strelištu Žuč, koje se nalazi općini...