Štukan deportovan iz Beograda: Opasnost sam po srpsku bezbjednost

Preporučujemo

Bosanskohercegovački glumac i književnik Feđa Štukan jučer je priveden na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu nakon što je dobio zabranu ulaska u Srbiju.

Štukan je danas letom iz Beograda deportovan u Sarajevo.

- -

“Mislim da je najveći razlog mog maltretiranja tamo u Beogradu moja knjiga i moje pojavljivanje na demonstracijama protiv nasilja u toj državi”, poručio je Štukan.

Naglasio je da je to jedna kap koja se čekala da ‘padne’.

“Ta ‘huja’ je trajala i boli to nacionaliste u regionu pogotovo u Srbiji. Mislim da je to i ne vidim da je nešto drugačije i da to nema veze s razumom”, kazao je Štukan.

Dodaje da je on sada “opasnost po srbijansku sigurnost” i da ne može da uđe u tu zemlju.

- -

“Mislio sam da ta opasnost ima rok, izgleda ne. Pokušao sam da uđem u zemlju nakon godinu dana, ali bezuspješno”, naveo je.

U dokumentima koji su se naknadno pojavili stoji da je razlog zabrane “negativna procjena bezbjednosnog rizika”.„Utvrđeno je da u vezi sa ulaskom i boravkom stranaca na teritoriji Republike Srbije postoji negativna procjena sigurnosnog rizika (član 15, stav (1) tačka 8 Zakona o strancima)“, navodi se kao razlog odbijanja ulaska u Srbiju.

Najnovije

Estonka Kaja Kallas mijenja Borrella: U fokusu jačanje odbrane od Rusije

  Dosadašnja premijerka Estonije Kaja Kallas danas je i zvanično podnijela zahtjev za ostavkom na mjesto premijerke čime su se...