Sud BiH odbio i drugi zahtjev Dodikove odbrane za izuzećem sutkinje Ćosić Dedović

Preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine ponovo je odbio zahtjev odbrane predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika za izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić Dedović, potvrđeno je Faktoru iz Suda.

– Slijedom odluke Opće sjednice Suda (sve sudije Suda BiH, op.a.), zahtjev za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović u navedenom predmetu odbijen je kao neosnovan – kazali su nam iz Suda BiH.

Dodikov branilac Goran Bubić prošle sedmice je kazao da su tražili izuzeće sutkinja Ćosić Dedović zbog “razumne sumnje u nepristrasnost postupajućeg sudije”.

– Razlog je i to što optužnica nije vraćena zbog nedostatka zakonskih elemenata optužnice, već zbog instruisanja Tužilaštva kako da popravi prvobitnu optužnicu – kazao je Bubić.

Sud Bosne i Hercegovine prije tri sedmice je potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 11. augusta protiv njih dvojice podiglo optužnicu kojom se terete za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz Krivičnog zakona BiH.

Dodik je potpisao ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS-a te ukaz o proglašenju zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na području RS-a.

Lukić je naložio objavljivanje spomenutih akata u Službenom glasniku RS-a, iako ih je prije toga visoki predstavnik Christian Schmidt proglasio ništavnim.

Sud Bosne i Hercegovine prvobitno je optužnicu vratilo Tužilaštvu na doradu, nakon čega je ona Sudu ponovo dostavljena 24. augusta.

Prethodno je Sud BiH odbio zahtjev advokata Milorada Dodika za izuzećem sutkinje Ćosić Dedović, koja je postupala kao sudija za prethodni postupak u ovom predmetu i protiv njega i Lukića potvrdila optužnicu.

Najnovije

Lana Pudar prošla u polufinale Evropskog prvenstva na 100 metara delfin

Sjajna Lana Pudar je prošla u polufinale Evropskog prvenstva u malim bazenima u utrci na 100 metara delfin.Lana je...