Sud BiH već peti put ukazuje na greške državnom tužiocu za optužnicu ratnih zločina u Vlasenici

preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine već peti put je Državnom tužilaštvu vratio na doradu optužnicu za ratni zločin počinjen u Vlasenici protiv Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Optužnica je, kako saznaje BIRN BiH, vraćena na doradu, jer se osumnjičenima na teret ne stavljaju sva djela, koja su prema dokazima i svjedocima počinili pripadnici Službe javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica.

Tužilaštvo BiH tereti Đurića kao načelnika SJB Vlasenica, Stanića kao komandira SJB-a, Kraljevića kao komandira Specijalnog voda u SJB-u i Garića kao policajca, da su počinili progon bošnjačkog stanovništva.

“Optužnica obuhvata ubistva i prisilne nestanke najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja i zlostavljanja više desetina osoba u više objekata za zatočenje na području Vlasenice”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH prilikom podizanja optužnice.

Kako saznajemo 22 ubistva u selu Drum (općina Vlasenica) se stavljaju na teret Kraljeviću dok se pripadnici policije Vlasenica za to ne terete.

Prema saopćenju, optužnica obuhvata i pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva te druge zločine koji su do proljeća 1993. godine doveli do progona gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti s područja Vlasenice.

Nepotvrđena optužnica protiv Đurića, Stanića, Kraljevića i Garića je najopsežnija do sada za zločine u Vlasenici. Podignuta je još 6. decembra, a još nije potvrđena, rečeno nam je u Suda BiH.

„Optužnica nije potvrđena, o odluci sudije za prethodno saslušanje po predmetnoj optužnici, javnost će biti blagovremeno upoznata službenim saopštenjem Suda, koje će u skladu sa praksom Suda biti distribuirano i novinarima“, naveli su u Sudu Bosne i Hercegovine.

Također, osumnjičeni se terete i za mučenja zatočenika na izrazito ponižavajuće načine, tjeranje na međusobne ponižavajuće seksualne radnje, kao i druge oblike zlostavljanja.

Istraga protiv Radenka Stanića i Gorana Garića, koji su tada osumnjičeni s još tri osobe, vodi se od 2005. godine.

Radenko Stanić iz Vlasenice bio je kandidat za vice guvernera Centralne banke BiH. Istraga protiv njega je otvorena 2004., a na listi Tribunala u Haagu se nalazi još od 1996.  Stanić se nalazi na listi “A” predmeta koji su iz Haškog tribunala prebačeni u pravosudne institucije BiH. Riječ je o predmetima gdje postoji dovoljno osnovane sumnje za počinjenje ratnog zločina.

Istragu protiv njega je vodilo Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, a Tužilaštvo BiH je predmet preuzelo u decembru 2007. godine.

Osumnjičeni Radenko Stanić trenutno obavlja funkciju pomoćnika ministra sigurnosti BiH, dok je Miroslav Kraljević aktuelni načelnik Opštine Vlasenica, piše BIRN.

Najnovije

Sutra sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, temperatura do 37 stepeni

U Bosni i Hercegovini sutra će biti većinom sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine...