Sud BiH već peti put ukazuje na greške državnom tužiocu za optužnicu ratnih zločina u Vlasenici

Preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine već peti put je Državnom tužilaštvu vratio na doradu optužnicu za ratni zločin počinjen u Vlasenici protiv Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Optužnica je, kako saznaje BIRN BiH, vraćena na doradu, jer se osumnjičenima na teret ne stavljaju sva djela, koja su prema dokazima i svjedocima počinili pripadnici Službe javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica.

- -

Tužilaštvo BiH tereti Đurića kao načelnika SJB Vlasenica, Stanića kao komandira SJB-a, Kraljevića kao komandira Specijalnog voda u SJB-u i Garića kao policajca, da su počinili progon bošnjačkog stanovništva.

“Optužnica obuhvata ubistva i prisilne nestanke najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja i zlostavljanja više desetina osoba u više objekata za zatočenje na području Vlasenice”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH prilikom podizanja optužnice.

Kako saznajemo 22 ubistva u selu Drum (općina Vlasenica) se stavljaju na teret Kraljeviću dok se pripadnici policije Vlasenica za to ne terete.

Prema saopćenju, optužnica obuhvata i pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva te druge zločine koji su do proljeća 1993. godine doveli do progona gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti s područja Vlasenice.

- -

Nepotvrđena optužnica protiv Đurića, Stanića, Kraljevića i Garića je najopsežnija do sada za zločine u Vlasenici. Podignuta je još 6. decembra, a još nije potvrđena, rečeno nam je u Suda BiH.

„Optužnica nije potvrđena, o odluci sudije za prethodno saslušanje po predmetnoj optužnici, javnost će biti blagovremeno upoznata službenim saopštenjem Suda, koje će u skladu sa praksom Suda biti distribuirano i novinarima“, naveli su u Sudu Bosne i Hercegovine.

Također, osumnjičeni se terete i za mučenja zatočenika na izrazito ponižavajuće načine, tjeranje na međusobne ponižavajuće seksualne radnje, kao i druge oblike zlostavljanja.

Istraga protiv Radenka Stanića i Gorana Garića, koji su tada osumnjičeni s još tri osobe, vodi se od 2005. godine.

Radenko Stanić iz Vlasenice bio je kandidat za vice guvernera Centralne banke BiH. Istraga protiv njega je otvorena 2004., a na listi Tribunala u Haagu se nalazi još od 1996.  Stanić se nalazi na listi “A” predmeta koji su iz Haškog tribunala prebačeni u pravosudne institucije BiH. Riječ je o predmetima gdje postoji dovoljno osnovane sumnje za počinjenje ratnog zločina.

Istragu protiv njega je vodilo Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, a Tužilaštvo BiH je predmet preuzelo u decembru 2007. godine.

Osumnjičeni Radenko Stanić trenutno obavlja funkciju pomoćnika ministra sigurnosti BiH, dok je Miroslav Kraljević aktuelni načelnik Opštine Vlasenica, piše BIRN.

Najnovije

Uskoro raspuštanje Hrvatskog sabora: Parlamentarni izbori u aprilu ili maju

U Zagrebu je danas održana sjednica predsjedništva HDZ-a na kojoj je donijeta odluka da će Hrvatski sabor biti raspušten...