Sud poništio smrtnu kaznu tinejdžerki koja je ubila supruga zbog silovanja

Preporučujemo

Sud u Sudanu danas je odbacio smrtnu kaznu za tinejdžerku koja je ubila svog supruga za kojeg je tvrdila da ju je pokušao silovati, a umjesto toga je dobila kaznu od pet godina, otkrio je njen advokat.

Devetnaestogodišnja Noura Hussein tvrdi da ju je otac prisilio na brak s muškarcem koji je njezin bratić, a prošlog ju je mjeseca islamistički vjerski sud osudio na smrt vješanjem zbog njegovog ubojstva., prenosi radiosarajevo.

- -

Prizivni sud danas ukinuo smrtnu presudu

Aktivisti za ljudska prava pozivali su sudanskog predsjednika Omara al-Bashira da pomiluje Hussein, ističući kako je natjerana na maloljetni brak i da je djelovala u samoobrani. Prizivni sud je danas ukinuo njenu smrtnu presudu.

Osim petogodišnje zatvorske kazne, Noura će morati platiti 375 sudanskih funta (oko 20 američkih dolara), rekao je njen advokat Al-Fatah Hussein. Optuženica je zaručena kad je imala 16 godina, no odbijala je brak i tri godine se skrivala kod rođaka.

Suprug ju je silovao dok su je držali rođaci

Svojoj porodici Kartumu vratila se u aprilu ove godine kad joj je otac rekao da je brak otkazan, no bila je prevarena, a pripreme za vjenčanje bile su u toku.

Otkrila je da je odbila seksualni odnos s novim suprugom nakon vjenčanja, no šestog dana braka on ju je silovao dok su je trojica njegovih rođaka držala. Idući dan ju je pokušao ponovno silovati te ga je tada ubila nožem u samoobrani.

- -

Islamski vjerski sud ju je u maju optužio zbog ubistva s predumišljajem. Sudan je na 165. mjestu od 188. država na indeksu Ujedinjenih naroda o ravnopravnosti spolova koji mjeri kako žene stoje po pitanju pristupa zdravstvu, obrazovanju, političkom angažmanu i poslovima.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...