Sud u New Yorku ostao pri svojoj odluci: Zakazali početak suđenja Trumpu i razbjesnili njegovog advokata

Preporučujemo

Sud u New Yorku danas je i zvanično otvorio novi proces protiv bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u kojem se tereti za pranje novca.

Trump je, za razliku od prethodnih procesa, ovaj put stigao na sud, a uoči početka suđenja rekao je kako njegovi postupci ne predstavljaju zločin.

- -

“Ovaj slučaj je mogao biti pokrenut prije tri godine. Ovdje nema slučaja. U predmetu se radi o tome da mi se nanese šteta na izborima. Ovo je užasno vrijeme za ovu zemlju. Mračno vrijeme. Ulice su toliko drugačije nego kada sam ja otišao iz New Yorka. Prljave su i pune kriminala”, poručio je Trump.

Sudija Juan Merchan na početku suđenja odbacio je Trumpov zahtjev da se slučaj odbaci.

“Prijedlozi optuženog za odbacivanjem procesa su odbijeni”, rekao je sudija.

Nakon toga, sudija je i zvanično potvrdio kako će suđenje uz porotu i započeti 25. marta.

- -

Povodom odluke suda odmah se oglasio Trumpov advokat Tedd Blanche koji je odluku nazvao velikom nepravdom.

“Ovo Trumpa stavlja u nezgodnu poziciju”, mišljenja je advokat.

Također, naglasio je kako zakazivanje datuma početka procesa predstavlja i miješanje u izborni proces za predsjednika SAD-a.

U trenutku kada je advokat Donalda Trumpa govorio o tome kako datum suđenja nije adekvatan, sudija ga je zamolio da ga ne prekida, što advokat nije želio ispoštovati.

“Molim te, prestani da me prekidaš”, rekao je advokat sudiji.

Krivični postupak protiv Donalda Trumpa u New Yorku bit će prvi od četiri procesa sa kojima se bivši američki predsjednik suočava.

Osim ovog slučaja, protiv Trumpa su otvoreni procesi za miješanje u rezultate izbora, miješanje u rezultate u Georgiji kao i slučaj koji se tiče odavanja informacija iz povjerljivih dokumenata.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...